Deja vu
ВЕЧЕ СЪМ ГО КАЗАЛ: От кого Ахмед Доган взе идеята да развива „Пристанище ТЕЦ Езерово“?*
Арх. Петър Диков: Спорът за мястото на източната морска врата на Европейския съюз очевидно бе решен в полза на Румъния


арх. Петър Диков

Коридор № 7 (река Дунав) е особено важен за нас, тъй като свързва региона със страните от Централна и Западна Европа. Няма обаче идеи за развитие на българските дунавски пристанища, няма и стратегия за тяхното обвързване с националната пътна мрежа.

Като говорим за пристанища, необходимо е да се отбележи и тежката криза на българските черноморски пристанища. За разлика от Румъния, която „наля“ повече от един милиард долара в инфраструктурата на пристанище Констанца, българската държава не направи практически нищо за пристанищата Варна и Бургас, и в момента не става дума за конкуренция между Констанца, Варна и Бургас, а за смазващо превъзходство (близо пет пъти), разлика в обработени товари в полза на румънското пристанище. Спорът – ако изобщо е имало такъв – за мястото на източната морска врата на Европейския съюз очевидно е решен в полза на Румъния.

Преди една седмица – б. р. през 2008 г. – ни бе съобщена благата вест, че 140 млн. долара ще бъдат вложени в изграждането на контейнерни терминали в Бургас и Варна. Това е много хубаво, но ще стане 2014 г. Б. р. Вестта се оказа блага, ала невярна.

Най-старият и най-кратък път от Дунав до Черно море (Русе-Варна) също не фигурира в стратегическите намерения на българската държава.“

Б. р.: Този текст е написан и публикуван от арх. Петър Диков през 2008 г. По-късно авторът го включва в книгата си „Вече съм го казал… и какво от това?“, Издателство КИТО, София 2011 г. Както се оказва, българската държава повече от 11 години не се е възползвала от възможностите да развива черноморските ни пристанища. Когато държавата не го прави – ще го направи стопанският интерес. Както би казал българският народ „Интереса клати феса“…

Защо тогава да се зловиди на Ахмед Доган, за напълно икономически последователното му действие, след като сложи ръка върху собствеността на ТЕЦ Варна, да развие „Пристанище ТЕЦ Езерово“? Дали пък Доган не е прочел визионерската публикация на арх. Петър Диков, видял е потенциала на предложението и го е привел в действие?

Радой Ралин би въздъхнал:

Горят си сиромасите свещите;

броят на ботагашите парите.

*Заглавието е на АНАЛИЗИ БГ

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter