Тенекията ВНС
В предложението на ГЕРБ нова Конституция няма!
Този документ, който претендира да е предложение, е обида не само за един юрист, но и за всеки гражданин!


Димитър Стоянов

Снимка: БГНЕС

И така, вече имаме “предложението” на ГЕРБ за “нова” Конституция. Най-впечатляващото обаче е, че в това предложение нова Конституция няма! Не искам да пиша с главни букви, макар че може би трябва, за това само ще повторя – предложение за  нова Конституция няма, няма, няма!!!

Това, което има е действащата Конституция, в която са направени следните промени:
1) Глава десета е копи-пейстната в Глава първа.
2) Глава девета е копи-пейстната в Глава десета.
3) Глава втора е копи-пейстната в Глава девета.
4) Явно, за да излиза същата бройка – което  не е ясно защо е нужно при условията на “нова” Конституция – създадена  е една изцяло нова Глава трета, но пък само с един член в нея.

Това, което направо избожда очите е:
1) Допуснати са грешки при извършване на копи-пействането. Така има разпоредба (аз, за съвсем краткия преглед видях една, но може да има и други), която е копи-пейстната наполовина и е останала само санкцията, без хипотезата и диспозицията. Т.е. има разписано следствието, без да е посочена причината.
2) Юридическата техника изисква най-важните разпоредби да бъдат подреждани по-напред в нормативния акт. Затова, например, Особената част на Наказателния кодекс започва с престъпленията срещу Републиката (като най-тежките и общественоопасни), продължава с престъпленията срещу личността (в разделите също подредени по важност – убийство, телесна повреда, отвличане, и т.н.), после – срещу  правата на гражданите, после – срещу брака, семейството и младежта и т.н.

Какви изводи трябва да си правим от факта, че ГЕРБ предлагат Глава втора – „Основни  права и задължения на гражданите” да стане Глава девета?!

Че основните права на гражданите, в очите на Борисов и ГЕРБ, са “девета” дупка на кавала? Че всичко друго е по-важно от тях? Това ли е привеждането в съотвествие с основните ценности на ЕС? На мен ми се чини, че е точно обратното.
3) Освен посоченото от Борисов в петък, има и още една, неупомената от него съществена промяна – предлага  се премахването на Великото народно събрание. Само дето толкова са бързали да го премахнат (днес виждаме колко е неудобно за някои и колко проблеми им създава то и сложната процедура за свикването му), че са го забравили вътре! – то още е записано в чл.171 от проекта?!?!?!

Това са само очеизвадните неща. Просто не ми се иска да се зачета по-подробно. Може да ви се струват дребни, но това е Конституцията, не е наредба на някоя треторазредна дирекция, касаеща една шепа хора. Ако ще “пишеш” – в  кавички е, защото писаното е малко, доста повече е брисаното – нова  Конституция, аз лично смятам, че е редно да положиш най-висше старание, а не като онова на оня чиновник, дето пишеше заповедите на Ананиев за извънредните мерки.

Извънредното изявление на Борисов е пълен блъф

Ще го кажа пак – предложение  на практика няма! Този документ, който претендира да е предложение, но не е, е обида не само за един юрист, но и за всеки гражданин! И в крайна сметка е потвърждение на това, което казах в петък – целта  не е реформа, не е действителното приемане на нова Конституция. Целта е тактически маньовър и хвърляне на прах в очите. Грозно е, жалко е, срамно е!

Прочетено във фейсбук профила Димитър Стоянов

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter