#МалкиСофийскиИстории… с идеи
Градските тоалетни – проблем ли са или да…
Архитект Петър Диков предизвиква кандидатите за столични кметове, като им подхвърля градоустройствени идеи във фейсбук профила си


арх. Петър Диков

Снимка: CityBuild.bg

Една градска легенда казва, че при разкопките на Западната порта на Сердика, археолозите се натъкват на луксозна постройка, за предназначението на която дълго се водили научни спорове. Накрая се доказало, че това е градски латринум – луксозна градска тоалетна…

В такива латринии елитът на града, според свидетелства от римско време, се събирал за общо облекчаване на естествените нужди. Градските първенци обсъждали големите си дела, докато долната част на тялото им обслужвала другите големи работи… Търговците дори резервирали в латриниите места за срещите си… Такава е историята от преди близо 2000 години…

Какво е положението сега с тези необходими градски постройки в съвременна София

През 60-те и 70-те години в София се изграждат голям брой градски тоалетни, които по-старите софиянци – мъже вероятно помнят с мозаечните стени, обливани с вода от една тръба в горния край и една вада в долния, които стени се ползваха като „масови“ писоари.

Такива публични „клозети“, както тогава ги наричаха имаше доста в центъра – например на пл. „Св. Неделя“ при спирката на трамвая пред Министерството на здравеопазването, в Шапкаревата градинка на ъгъла на ул. „Солунска“ и ул. „Ангел Кънчев“, в градинката „Кристал“ на ул. „6-ти септември“ и ул. „Алабин“, в Докторската градина на ул. „Сан Стефано“ и доста други. Имаше и в градските паркове – “Южен парк”, “Парка на Свободата” – сега “Борисоватга градина”, Парка “Заимов” и т.н.

Тези градски тоалетни някой „гений“ на пазарната икономика в края на 90-те години е решил, че трябва да бъдат приватизирани

Разпродадени са за жълти стотинки с „обтекаемото“ задължение да запазят функцията си за няколко години.

Нито една от продадените градски тоалетни не функционира като такава По-пъргавите собственици бързо са успели да ги пристроят, надстроят и достроят, естествено със съвсем друго и по-негативно предназначение. Два от примерите са в Шапкаревата градина и в градината „Кристал“, където са открити заведения. По мое време имаше още доста мераци, които не бяха удовлетворени. Но факт е, че за съжаление от не малко градски тоалетни в широкия център и в парковете София преди 40-50 години, към настоящия момент нямаме практически нито една.

Е, имаше един скандален случай със „златна“ нова тоалетна в градината „Кристал“ след ремонта ѝ, която не съм сигурен, че функционира.

В началото на работата ми в Столичната община опитах на няколко пъти да бъдат  изградени нови градски тоалетни.

Един от първите опити беше разрешението за разполагане на дарената от фирма „Пиеро“ автоматизирана тоалетна с две клетки. Фирмата „Пиеро“, която бе в съдружие с френската компания за градско обзавеждане „Деко“, през 2007 г. предложи за нейна сметка да постави една обществена тоалетна на входа на градината на НДК откъм бул. „Витоша“. Тогава тази фирма действаше много агресивно за развитието на дела си в градската реклама в София. Управляващата Теодора Ъндърууд, светла ѝ памет, бе в основата на тази идея. През 2011 г. обаче, във вихъра на борбата за пакетите за билбордовете вероятно недоволна от резултатите, фирмата поиска общината да плаща текущите разходи по поддръжка и впоследствие да си плати тоалетните. Общината отказа и фирмата си прибра тоалетната. А тя бе наистина най-модерната, но и много скъпа за възможностите ни.

Покрай този случай установих, че в съвременния свят, извън традициите на Клошмерл*, градските тоалетни са едно скъпо струващо удоволствие. А градската управа не е склонна да дава пари за такива „нужди“.

Но наличието на съвременни градски тоалетни все пак е съществен белег за добре устроен модерен град. А София все пак има претенции да е такъв. И сигурно ще трябва да направим това усилие… а въпросът с цената, когато гражданите са наясно каква е точно политиката като цялостно решение и какви са възможните варианти, сигурно ще приемат и една по-висока цена… ако не е за единичен случай и без яснота за избора.

Нали все пак сме европейска столица…

Възможни въпроси:

  1. Какво е мнението ви за наличното състояние на проблема с градските тоалетни в центъра и парковете на София?
  2. Какви са идеите за решаването му?

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter