Надпреварата за Московска 33
ГРЕТА ГАНЕВА: Идва ли краят на политическата кариера на Борисов?
Не съществува друга страна, в която да е възможно институцията "омбудсман" да бъде използвана за политически цели, при това чрез самия омбудсман


Грета Ганева

Ето ни днес в страната на неограничените възможности. Не ми е известно да съществува друга, в която да е възможно институцията “омбудсман” да бъде използвана за политически цели, при това чрез самия омбудсман. При нас може! Неограничено! И няма никакво значение, че така се обезсмисля същността и функцията на институцията.

Мая Манолова беше едно от остриетата на БСП по времето на Станишев, наред с Корнелия Нинова. За разлика от мъжете в БСП, самоотвержено излизаше на амбразурата и “записваше” на свое име много от инициативите, както признава, че е “записала” новия си имот на името на дъщеря си. Така беше с поправката Ванко 1, с Пеевски, с КТБ и Бареков, с Костинброд и с всичко онова, заради което преживяхме най-мащабните и дълготрайни протести. Тогава обществеността се тревожеше, че изпуска институциите си и вместо тях има просто една територия, изпразнена от държавност.

“Пускай ми ги една по една”, обърна се тогава Борисов към Станишев, като имаше предвид атаките от Манолова и Нинова. И така стана. Разделиха ги. Днес Борисов признава, че ГЕРБ е “помогнал” на Манолова да стане омбудсман.

А на нея самата ѝ отне доста време да ни убеждава, че е приключила с политическата си кариера и вече ще е защитник на гражданите. В ролята си на омбудсман “записа” на свое име няколко инициативи, отиде и се снима с протестиращи, но крайният ефект от цялата пара отиде в свирката. Повечето ѝ законопроекти внесоха объркване и хаос, като предложението ѝ за промени в собствеността на капитала на дружества да се правят само след представяне на документ за липса на задължения към работници и служители- документ, какъвто се оказа, че никоя институция не може да издаде, поради което в първите часове на новата година тогава се наложи спешно да се събира консилиум, за да се стигне до указания на Агенцията по вписванията, с които указания практически измениха закон и “отпушиха” оборота.

Днес Манолова отново влиза в играта. В политическата игра. Онази, с която “записа” на името си изпразване на институциите от държавност и срещу която протестирахме. Обаче сега ще е вече от “името на гражданите”. И ще е “общонационално движение”. Самите граждани я молят да се съгласи за да се променял моделът. Кой модел? Срещу който протестирахме още през 2013-та, когато самата Манолова “записа” на името си основните жалони по него.

И отново ще е заедно с Корнелия Нинова, която вече ще е в ролята си на председател на БСП.

Сиреч, идва краят на политическата кариера на Борисов, щом свърши времето на “пускай ми ги една по една”. Самият той вече е на вълна прически и няма тревога от предстоящия сблъсък, напротив, говори колко е помагал на опонента си, сякаш се е вече разбрал с него и остава само да му напомня миналото, като гаранция за спокойното си оттегляне, както стана и със Станишев.

Въпросът е какво е времето, в което влизаме и можем ли да познаем новия сезон. Ще излезе ли вятърът на промяната или ще оставим да правят каквото си искат, както беше казал българинът във виц отпреди 30- тина години, след като му съобщили, че ще вали.

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter