За честта на касинката
Г-н Президент, моля уволнете гласа на служебното правителство Антон Кутев!
Говорителят на служебния кабинет безобразно охули българските медицински сестри


…Те би трябвало като са толкова големи полицаи, да са мъжки момчета, сега да излезат в отпуска, за да не ги увОлнат, това дет се вика върви за медицински сестри…

 С тези думи и тази дикция говорителят на служебния кабинет Антон Кутев коментира излизането в дългосрочен неплатен отпуск шефовете на националните полицейски служби, с което поставиха новия вътрешен министър пред невъзможност за свои кадрови решения.

Вижте видеоматериала от 01:16 до 01:23 мин.: https://www.bgonair.bg/…/226873-ivaylo-ivanov-politikata-ne…

Дали да оставим настрана правоговора и изразните средства на  амортизирания политик, намерил пристан като глас на служебното правителство? Защото божем Антон Кутев е школуван човек.  Завършва специалност „Изкуствознание“ в Художествената академия. Учил е „Икономика на киното и телевизията“ в Московския киноинститут. В периода от 2003 до 2007 година следва „Европейска публична администрация“ в Софийски университет…

Че един правителствен говорител трябва да спазва правоговора е повече от желателно. Още по-желателно е да не си позволява просташки шеги с цяло съсловие, което е на първа линия срещу коронавируса.

Ако президентът Румен Радев наистина иска да остане верен на принципите, които прогласи при обявяването на второто си служебно правителство, Антон Кутев не трябва да остане говорител на кабинета. Политическата почтеност и уважението ни към медицинските сестри правят това действие задължително.

Публикуваме отвореното писмо на г-жа Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. АНАЛИЗИ БГ ще потърси гледната точка на политици и лидери на други съсловни организации.

 ЦЯЛОТО НИ СЪСЛОВИЕ Е ПОРАЗЕНО И ОТВРАТЕНО ОТ ТОВА НЕЛЕПО ИЗКАЗВАНЕ:

ДО
Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н СТЕФАН ЯНЕВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАTЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
МЕДИИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО
Относно: Изказване на г-н Антон Кутев по повод ползващите неплатен отпуск висши кадри в системата на МВР и неуместно сравнение с медицинските сестри

УВАЖАЕМИ Г-Н РАДЕВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н ЯНЕВ,
УВАЖАЕМИ Д-Р КАЦАРОВ,
УВАЖАЕМИ ЖУРНАЛИСТИ,

Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) изразява възмущението си от изказването на говорителя на служебното правителство г-н Антон Кутев по повод ползващите неплатен отпуск висши кадри в системата на МВР, в което беше направено неуместно сравнение с медицинските сестри. Категорично не сме съгласни с внушението, че медицинските сестри са готови да пренебрегнат изключително важната си и отговорна грижа за пациентите под заплаха от предполагаеми санкции (репортаж на телевизия ON AIR на 17.05.2021 г.).
Цялото ни съсловие е поразено и отвратено от това нелепо изказване
В днешните тежки времена, в които хората в целия свят изразяват благодарността си към  тези, които се грижат за болните съпричастно, компетентно, професионално и с риск за собствения си живот, от устата на говорителя на правителството идва оценка за съмнителни качества и недостойно професионално поведение на медицинските сестри.

Напомняме, че в днешната ситуация на световна пандемия, ключова роля за грижата и лечението на пациентите имат медицинските сестри и те са на работните си места. Неслучайно 2020 г. беше обявена от Световната здравна организация за година на медицинската сестра и акушерката, а 2021 г. е Година на здравните специалисти. Ако само медицинските сестри, които са в пенсионна възраст, бяха излезли в неплатен отпуск, то българската системата на здравеопазване щеше да рухне.

Ние, медицинските сестри в България, винаги сме работили и работим отговорно, достойно, без да се натрапваме, без да очакваме благодарност, въпреки трудностите, пред които ни поставя дългогодишната недалновидна политика на държавата по отношение на здравните грижи.

Нашите организирани протести назад в годините бяха в името на по-добрата грижа за пациентите.

Въпреки изтощението и изнемогата 25 000 български медицински сестри са на работните си места, черпещи сили от усмивките на излекуваните пациенти

БАПЗГ настоява за публично извинение от говорителя на служебното правителство г-н Антон Кутев за нанесената обида на едно цяло съсловие, а оценката за нашата работа оставяме както винаги на хората, получили нашите помощ и грижи.

Милка Василева
Председател на УС на БАПЗГ

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter