#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Двадесетте хиляди никомедийски мъченици
Едни от жертвите на вярата или по-скоро на варварството…


Иван Делчев

Смъртта на никомедийските мъченици, миниатюра от Минологията на Василий II, 985 г., Ватиканска библиотека

В заселената преди 2600 години от траките Витиния на брега на Мраморно море главен град е Никомедия, която великият гонител на християните Диоклециан избира за своя резиденция и християнската общност в града е обречена. Тук е обезглавен след осемдневни изтезания свети Георги Победоносец, а заедно с него и защитилата го според житието на светията жена на императора Александра Римска. Тук приемат мъченическата си смърт имперските членове на синклита Вас, Евсевий, Евтихий и Василид, повярвали в Христа като свидетели на страданията на Никомидийския епископ Теопемпт.

Хиляда и три мъченика загиват поради това, че са роднини, слуги и роби на четиримата сановници. Светите Зотик, Виктор, Акиндин, Зинон, Севериан и Кесарий са обезглавени, защото повярвали в Христа докато изтезавали Свети Георги.

Над три хиляди и шестстотин християни от Александрия отказват да се отрекат от Христос и приемат мъченическа смърт. През втората година от управлението на Максимиан, съуправител на Диоклециан, той се върнал с победа над етиопците, принесъл жертви на езическите богове и заповядал всички хора в Никомедия да се поклонят на идолите. Епископът на Никомедия Антим събрал всички християни в църквата, служейки всенощно бдение и света литургия. Максимиан наредил да подпалят голямата църква, епископът покръстил всички оглашени и двадесет хиляди души приели мъченическата смърт чрез изгаряне. Страданието на двадесетте хиляди никомедийски мъченици чества Едната Света Съборна и Апостолска Църква на 28 декември.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter