Академишки
Доц. Стойчо Стойчев на един среден пръст разстояние от академичната култура
Д-р Цветеслава Гълъбова отправя предизвикателство към ректора и преподавателите в Софийския университет


…използването на такъв жест, при това публично и към хора, упражняващи конституционното си право на протест, е недопустимо за преподавател в СУ, тъй като това поведение отрича напълно академичния дух на представлявания от него университет… пише в отворено писмо до ректора и преподавателите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ д-р Цветеслава Гълъбованационален експерт по психиатрия на Българския лекарски съюз.

Дали опитният психиатър д-р Гълъбова не цели с това писмо да вкара преподавателите и ръководството на 132 годишният най-стар университет у нас в стихията на когнитивния дисонанс? Кой ти гледа добрия тон и академичните традиции, когато доцент Стойчо храбро брани управляващите срещу протестиращите? Ама не протестиращите, а управляващите решават бюджета на Университета, страдащ хронично от недофинансиране. Все пак с интерес ще проследим реакцията както на ръководството, така и на преподавателите в СУ „Св. Климент Охридски“.

Пълният текст на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО

До

Ректора на

Софийския университет

До

Преподавателите в СУ

Уважаеми проф. Герджиков,

Уважаеми госпожи и господа,

Моля да се самосезирате по повод разространените в социалните мрежи кадри, на които се вижда доц. Стойчо Стойчев – преподавател в СУ, да показва на протестиращи крайно обиден и ЦИНИЧЕН жест. Смятам, че с това свое поведение доц. Стойчев накърнява добрите нрави на обществото и нанася много сериозни репутиционни щети на най-старото и авторитетно висше учебно заведение в България.

Освен това използването на такъв жест, при това публично и към хора, упражняващи конституционното си право на протест, е недопустимо за преподавател в СУ, тъй като това поведение отрича напълно академичния дух на представлявания от него университет. Той е извършил непристойнното деяние в лично качество, но е публична фигура и на практика е опетнил името и репутацията на СУ.

Моля да вземете отношение съгласно етичните стандарти на академичната общност.

Д-р Цветеслава Гълъбова психиатър

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter