Празникът свърши
Д-Р СТЕФАН МИТЕВ: Лекарите, работещи на кабинет, са жертва
Честит празник колеги и уважавайте своя труд


Стефан Митев

Нека поговорим за абсурдните цени на направленията за преглед от специалист по здравна каса. Когато вземете съответния документ от личния лекар, което невинаги е лесно, защото свършват бързо, и отидете на консултация за първи път, колко смятате, че получава специалистът? Помислете за секунда и предположете някаква стойност. Верният отговор може да ви изненада и да обясни много от недостатъците в родното здравеопазване.

Печалната истина е, че стойността на направлението за първичен преглед е около 25 лева

Но обикновено лекарят НЕ получава дори тази скромна сума! В зависимост от договора с медицинския център, където работи, реалната печалба е между 40 и 60% от стойността. Е, сериозно ли очаквате качество срещу 15 лева?

Фризьорките взимат повече за по-кратко време, да не говоря за водопроводчици и ключари

Не сравнявам професиите, но замислете се за остойностяването на труда.

Екстремно ниската цена на прегледите по каса понякога води до порочни практики, като работа “на конвейер”, за да се генерира обем вместо качество. Как очаквате да има задълбочаване върху конкретния ваш проблем, когато времеви и финансови ограничения диктуват да има повече и по-кратки прегледи?

Кое първо да направи лекарят

– да  ви прегледа, да ви обясни какво трябва да се прави или да пише документ за отчетена консултация?

Моето мнение е, че направленията ВРЕДЯТ на качеството на услугата, като нарушават пазарния принцип със сериозно подбиване на цената. Стимулите за извършване на дейност се променят по опасен начин Смятате ли, че лекарите ще имат време да ви обяснят кога и как трябва да се направи например скрининг за рак на дебелото черво или просто ще отчетат конкретното оплакване и ще извикат следващия пациент?

Наистина не разбирам колегите, които преглеждат по здравна каса

Те сами определят ниска стойност на труда си, за което са учили десетки години.

Знам, че ще има негативно настроени коментари за задължителното осигуряване и източването на касата. Може и така да е, но тези пари със сигурност не отиват в лекарите работещи на кабинет, които са жертва на неефективното разходване на средства в системата.

Честит празник колеги и уважавайте своя труд. Не си струва да работите за петнадесет лева.

Прочетено във фейсбук профила Stefan Mitev

 

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter