На един ден от Вълко Червенков


Георги Даскалов

Бойко Борисов е на един ден от Вълко Червенков. И на 889 от Тодор Живков. Това показват данните на „Уикипедия“ за това колко са изкарали министър-председателите на България на поста. Според интернет енциклопедията Борисов е бил премиер 2263 дни, а Вълко Червенков – 2265.

Обаче мина покрай мен Георги Ганев и той смятал, не мислех, че и други се занимават. И без да знае, че и аз правя тия сметки, вика – Баце, ако изкара до есента, ще отмине Червенков и ще се нареди на 5-а позиция сред най-дълго управлявалите.

Не, бе, викам, още утре го минава. А Гогата, който е икономист и обича числата, сметнал, че ще му трябват още около 150 дни. Някой в „Уикипедия“ не може да смята, рече. Но, казва, това не е толкова от значение, метафората е хубава.

Както и да е.

Ако си изкара мандата, Борисов ще стане най-дълго управлявалият министър-председател в историята на България. Сега класацията се води от Станко Тодоров, стоял в кабинета на премиера 3632 дни, Тодор Живков е №2 с 3152, а Стефан Стамболов, при други условия, е изкарал 2464. Антон Югов е четвърти с 2407.

При всички положения Борисов с трите си мандата влиза в историята. Това не може да се отрече.

Гледам някои приятели във ФБ, последно Еми Барух, питат – има ли някой да харесва Борисов и новото му правителство. В този кръг вероятно са малцина, макар да не липсват.

Но фактите са факти. Борисов си спечели изборите и както казва Робърт Пен Уорън в „Цялото кралско войнство“, сега може да си чупи яйца на воля и да си прави омлети.

Гледах преди време филм за Тончо Русев. Говореше си с Евтим Евтимов и вика – бях на един събор, музиката засвири „Дунавското хоро“, хората рипнаха, плачат и играят. Дико Илиев, каза маестрото, е разгадал кода на нацията.

Може би Бойко Борисов също е разгадал кода. И повторва, и потретва, а може и да почетвърти. Ако му даде Бог здраве и ако „партньорите“ нямат нищо против. Засега нямат.
Като се гледа списъкът на най-дълголетните премиери, освен Станко Тодоров, който – при цялото уважение, беше бутафорна фигура, повечето са били изключителни психоведи. Никой не може да каже, че Тодор Живков е разбирал от нещо повече, отколкото другите. Но може би е разбирал повече от хора.

Когато навремето Рейгън стана президент, си дадох сметка, че най-важното условие в модерните времена да спечелиш изборите не е да знаеш и можеш повече от другите. А да успееш да го изиграеш добре.

Демокрация на артистите.

Големият въпрос е един. Как да бъдат накарани артистите на власт да спазват правилата и да се държат прилично.

Други са го решили. Ние все още опитваме.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter