Утопия, че и отвъд...
ЕПИЗООТИЧНА УТОПИЯ: Годината на свинската чума
Ако политиците бяха знаещи и поради това притеснени


Епизоотик Утопист

Годината е 1984… простете 2018… Средата на 2018 в съседна Румъния вече вилнее чумата по свинете. Дошла е през Русия и Украйна от Грузия. Хората, които знаят, тръпнат и се страхуват… хората които не знаят, си живеят с летните удоволствия и още не мислят за зимата, за Коледа, за празниците със свинска пържола и червено вино… Но се готвят – бъчвите са почистени, а прасето в кочината расте… още е 50-60 килограма, но за Коледа ще е 120-150… Красота… и хубава мръвка… Ловците се готвят за откриването на свинския лов от първи октомври.

Знаещите (и притеснените – обикновено се притесняват тези, които знаят… сигурно поради това е казано „блажени са невежите…“) решават да действат. На 24 юли 2018 г. министърът на знаещите обявява, че ще се строи ограда по границата с Румъния… 133 километра…

Други знаещи на 30 юли казват, че вече има опит – Полша се е отказала да строи ограда по източната си граница… имало становище на EFSA – Европейския орган за безопасност на храните, според който дългите огради не вършат работа в борбата с миграцията на дивите свине. По ефективно било средствата за оградата да се насочат за повишаване на биосигурността на свинефермите и да се подпомогнат ловните дружинки, особено тези в граничните зони… (Български фермер, 30 юли 2018 г.)

Знаещите решават, че оградата ще започне, но ще направят дългосрочна стратегия, защото опасността е страховита и иде… все още неясно кога…

О, ужас… на 31 август г. вече официално африканската чума е у нас… И то далече от границата с Румъния… в едно малко село – Тутраканци, община Провадия… Абе имат общо с Румъния… това село е създадено от преселници от Тутракан, от брега на Дунав… Е, вярно преди 100 години, ама има общо…

Знаещите разбират, че вече няма време… Избити са всички прасета в селото (е, само 30 и още 58 в съседното село).

И още от 01 септември подготвят програма за действие:

1. По всички медии се запознават незнаещите с опасностите от африканската чума по свинете и действията за опазване от нея (платено с осигурени средства – 1 милион лева).

2.Поставя се срок за ликвидиране на прасетата, които хората гледат в двора си до 31 януари, следващата година. (Те и без това ще ги ликвидират по Коледа). Предупреждават, че следващата година (2019) ще бъде забранено да се гледат прасета в двора. Предвиждат се средства за обучение и подпомагане на стопаните да хигиенизират помещенията за прасетата и поддържането на безопасни условия – осигурени средства 10 милиона лева.

Стопаните се уведомяват, нулевата години е една, но срокът може да се удължи

3.Организират се ловните дружинки и специално формирани отряди от стрелци за лов на диви прасета. Ловния сезон започва от 01 октомври и продължава до 30 март следващата година. (Осигуряват се 10 милиона лева за стимули на ловците за убито диво прасе и 4 милиона лева за наемане на стрелци от армията и полицията. Водят се разговори с еколози за необходимостта от рязко намаляване на популацията на диви прасета, особено в Северна България).

4.Убитите диви прасета се проверяват за наличие на африканска чума и само след отрицателна проба се разрешава консумация на месото и колекциониране на трофеи. При липса на възможност за проверка, убитите прасета се загробват или се карат в екарисаж . (За нарушителите са въведени финансови санкции – глоба от 500 до 1000 лева).

5.Въвежда се забрана, считано от 01 септември за внос на свинско месо и продукти от свинско от Румъния. (Контролът е и за такива продукти, пренесени от туристи, влизащи от Румъния).

6.Спешно (до края на 2018 г.) се възстановяват поне три екарисажа в Северна България и се привеждат в готовност мобилните инсинератори за убитите прасета. (Осигуряват се 25 милиона лева).

7.Въвежда се ежемесечен контрол по спазването на хигиенните правила в промишлените свинекомплекси.

8.Възстановява се длъжността общински ветеринарен лекар, считано от 01.01.2019 г. (осигуряват се 5 милиона лева за бюджет 2019 г.).

9.Осигуряват се от бюджета за 2019 г. 35 милиона лева за подпомагане на частните стопани и промишлените свинекомплекси за подобряване на мерките по хигиенното предпазване от африканската чума по свинете.

Общо финансиране за 2018 г. – 40 милиона и за 2019 г. – 40 милиона лева

Автор: Епизоотик утопист, анализът беше изпратен в редакцията от непроследим сървър.

П.П. „Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо…“

Константин Иречек, 1884 г.

Още по темата:

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ: Не можеш да управляваш със заповеди „от горе“, без да погледнеш хората в очите

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter