Недочакани възкресения
Завинаги в сърцата
Музиката на Милчо Левиев с Вики Алмазиду


Иван Минчев

Поклон и респект към големите в музиката! Така може да се окачестви една от последните творчески идеи на композитора Милчо Левиев, породила създаването на оригинални аранжименти за глас и камерни инструментални формации върху теми от емблематични произведения на Барток, Шопен, Владигеров, Равел, Вила-Лобос, Чайковски, Рахманинов…

Милчо обичаше да напомня, че музиката произлиза от музика

Думите му все намекваха, донякъде и шеговито, за онзи особен аспект на диалогизма в музиката, за онзи нестихващ разговор с минали музикални събития, втъкан в природата на свободната музика. Намекваха и за превръщането на „позната музика“ в ново произведение, което, поне в джаза, често е израз на креативно съавторство. Вярно, съавторството в случая, осъществено с помощта на виртуалната комуникация, носи необичайни перспективи.

Наследството, с което ни дари Mаестрото, е без аналог в световната културна ециклопедия. Негoвата значимост за глобалната музикална сцена и култура не може да бъде дефиниранa и съотнесенa към генетичния потенциaл на единични географски ширини, територии и човешки популации. Бягайки от злото и от родния си Пловдив в началото на съзнателния си път, в края му Милчо се оказа на един своеобразен световен връх, който го дефинира като ГРАЖДАНИН НА СВЕТА с безапелационен принос към неговото развитие.

Работата с материята, която ни завеща геният на Маестрото, е свързана с колаборации на световни артисти от българската, европейската и американска музикална сцена.

В концерта участват:

Вики Алмазиду – вокал

Антони Дончев – пиано , бенд лидер

Васил Хаджигрудев – контрабас

Димитър Семов – барабани

Тодор Бакърджиев – томпет

Габрово, 6 юли, 19.00 часа. Цена на билета – 8 лева.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter