Герои на политическата класа
За дефектите от класическото образование
Корнелия Нинова започна да се държи като античната трагическа героиня Медея*


Кин Стоянов

Снимка: стоп кадър bTV.

Не бяха изминали и три дни откакто в „Панорама“ по БНТ Йордан Цонев се закани, че ДПС ще има: „скромен принос при неизбирането на Румен Радев за втори президентски мандат“ и ето, че неговите думи получиха неочаквано потвърждение, при това не от кого да е, а от лидера на БСП Корнелия Нинова.

В разговора си с Цветанка Ризова в понеделник Корнелия Нинова вкара президента Радев и вицепрезидента Йотова в сценарий за селска вечеринка. Какво имам предвид?

Я си представете, който и да е американски президент, в края на първия си мандат да хукне да участва в предварителни избори?

Независимо дали президентът е бил излъчен от демократите или републиканците, а след това избран от американския народ?

Тръгват президентът и вицето му от конвенция на конвенция или ако искате наречете ги – от партийна конференция, на партийна конференция – в  щатите и федералните области на САЩ, пък вместо да съсредоточат енергията си срещу политическия, противник, влизат във вътрешнопартийни боричкания между лобита и мераклии за слава?

Нарочно давам пример с американската политическа система, тъй като този фокус с предварителните избори у нас някога го пробутаха Иван Кръстев и Евгени Дайнов, за да изпързалят д-р Желю Желев през 1996 г. Тогава президентът Желев се хвана на сладките им приказки и СДС-то качи на шейната своя основател и първи председател. Както казва народът:

Порастеше пилци, навирише…

И тъй като, както знаем, Корнелия Нинова е в последна сметка един ренегат от СДС – видно е, че нищо старо не е забравила и нищо ново не е научила.

Христо Иванов и неговата Голгота
За разлика от Христос политикът не е разпънат между два разбойника, а измежду три ренегатки

Всъщност една от причините БСП да се представи толкова миноритарно, да не кажем просто минорно на редовните избори на четвърти април беше необяснимото упорство на Нинова да не изрази подкрепата на партията към обществено заявеното от президента Радев намерение да участват заедно с вицепрезидента Йотова в предстоящата надпревара, за да спечелят втори мандат.

Едва след разгромните резултати, по-скоро, за да се спаси от партиен импийчмънт, Корнелия Нинова прокара решение на националното партийно ръководство, с което срамежливо изразяваха подкрепата си.

За да вкара в понеделник пред Цветанка Ризова Румен Радев и Илияна Йотова в абсурдния скеч да се състезават с други кандидати пред общински и областни конференции на БСП…

Дали Корнелия Нинова си е дала труда да извади резултатите на БСП не от тазгодишните избори, от парламентарните избори през 2017 г., от резултатите на спечелилата през 2016 г. кандидат-президентска двойка Радев – Йотова?   

Може да има две основателни причини за поведението на Нинова.

Човек би помислил, че излизат наяве едни скрити обвързаности с ДПС и Нинова подпомага техния „скромен принос“ при неизбирането на Румен Радев за втори президентски мандат?

Ако това не е така, ако сме изпаднали в шизофренична теория на конспирацията, единственото просто обяснение е – въпреки уверенията пред Цветанка Ризова, че в политиката емоциите пречат, Корнелия Нинова говори и се държи като дълбоко наранена ревнива жена. И да не забравяме, че сегашният лидер на Столетницата някога е била възпитаница на НГДЕК.  Нинова подобно на  древногръцката трагическа героиня Медея сякаш иска да унищожи плодовете на най-сериозния си политически успех – номинацията на Румен Радев за кандидат президент през 2016 г.

 

*Трагичната съдба на Медея в Коринт, изоставена от Язон е в основата на сюжета на едноименната Еврипидова трагедия. Представена е през 431 г. пр. Хр. В тази трагедия за първи път постъпката на Медея – убийството на децата ѝ – не се тълкува като резултат от лудост или варварски произход, а като акт на отчаяние и гняв.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter