Политическа академия за начинаещи
ИВАН БАКАЛОВ: Президентска република? Понеже и образовани хора чоплят този въпрос, нека малко го изясним
Както може да се досети средноинтелигентен българин – такова животно „президентска република“ в обозримо бъдеще е невъзможно да стане


Иван Бакалов

Президентска република?… „Диктаторът Радев“? – както  казва онзи от Банкя… Понеже и образовани хора чоплят този въпрос, нека малко го изясним.

За да стане България президентска република, трябва да се направи основна промяна на държавното устройство в конституцията.

Това може да се направи само с Велико народно събрание, с 400 депутати

Които да приемат ново държавно устройство, с гласуване с квалифицирано мнозинство. Тоест 266 от 400 депутати да го гласуват. Това ще рече ГЕРБ, БСП, ИТН, ДБ и др. да гласуват заедно. Но първо да свикат Велико народно събрание. А сега те не могат да се разберат даже да направят правителство с обикновено мнозинство от 120 депутати.

Както може да се досети средноинтелигентен българин – такова животно „президентска република“ в обозримо бъдеще е невъзможно да стане. Поне толкова обозримо, докато сегашния президент Радев се пенсионира.

Така или иначе, приказките за президентска република са само семки занимавки, без никакви реални шансове. Няма политическа партия, която да внесе такова предложение, още по-малко да намери подкрепа за свикване на ВНС с тази цел. Абсурд.

В момента България се управлява от служебно правителство вече 5 месеца, сега има и ново служебно правителство. Всички те са назначени от президента и това се хареса повече от пазарлъците в парламента. Но няма как да прерасне в президентска република.

И това, че ще изкараме към 9 месеца със служебно правителство – заслугата е изцяло на партиите и парламента, не на президента. Ново правителство можеше да има още през април. Сега се отлага за декември, не дай Боже пак на избори. С трикратни парламентарни избори за 8 месеца България вече постави световен рекорд.

Тези разправии наистина карат хората да си мислят за президентска република и за един държавник, който „да ни оправи“

Борисов ни оправяше 12 години. Дори за краткия период, в който не беше премиер, пак дърпаше конците и банкери ходеха на срещи с него в гаража му, да го молят за помощ като Капо ди тути капи.

И в момента дърпа конците чрез своя главен прокурор Гешев, с който забърка няколко каши в държавата. Но президентска република като изход е невъзможна.

Българинът ще трябва да се справя с парламентарна република, да избира правилните хора. Няма един, който да дойде „да го оправи“.

Прочетено във фейсбук страницата Иван Бакалов, журналист Ivan Bakalov

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter