Гледната точка на журналистите
ИВО ИНДЖОВ: По-малко държава и повече граждани пред входа на СЕМ!
Каква е формулата на АНАЛИЗИ Б


Иво Инджов

От АНАЛИЗИ БГ вече коментирахме несъстоятелният способ по който се излъчват членовете на Съвета за електронни медии:

СерСЕМщини*
И управляващи и опозиция номинираха за СЕМ особи с недоказан журналистически опит

Постът на Иво Инджов във Фейсбук ни провокира да предложим наша формула:

Двама от петимата може да бъдат избрани от общите събрания на БНР и БНТ, другите трима – излъчвани от университетите. За да няма съмнения за службогонство, за гражданските членове на СЕМ се предлага ротация на всеки две години. Дали управляващите ще приемат нашата формула или не е въпрос доколко ще искат да управляват занапред. Ние предлагаме този модел на обществено обсъждане.

Трябва граждански натиск за промяна на закона за радиото и телевизията и избиране на СЕМ по нова формула, която да гарантира независимост на регулаторния орган.

Ако не се лъжа, по времето на НДСВ имаше една идея, която може да бъде актуализирана. Тогава се обмисляше 9-те члена на СЕМ да се избират в следното съотношение: 3 назначавани от президента, 3 – избирани от НС и 3 – представители на гражданското общество.

За да има реален публичен надзор върху работата на ТВ и радиата, които все още остават значими инфрмационни източници и за да се минимизира близостта до държавата респективно възможността за политически натиск, съставът на СЕМ трябва да нарасне от 5 на 9 души, както беше преди.

Те могат да се избират по формулата: петима представители на гражданското общество, двама на президента и двама на парламента…

Сиреч – по-малко държава и повече граждани на входа на СЕМ! Така той ще ще се впише по-добре в доктрината за социалната оговорност на медиите.

Подобна промяна трява да стане с прекрояване на медийния закон, където да се реши в средносрочен план ще има ли някаква форма регулация или ко-регулация на печатните и онлайн медиите и да се осигури автономно от политическо влияние финансиране на БНТ и БНР.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter