Под игото на ХХ хромозомите
Изкуство по квоти
Следващата година Музеят на изкуството в Балтимор ще закупува единствено произведения на изкуството, създадени от жени


Калин Николов

Музеят на изкуствата в Балтимор обяви, че следващата година ще купува изкуство само от художници-жени, като част от своята инициатива за визията си през 2020, съобщава CNN. Процентът на изкуството, създадено от творци жени в настоящата колекция на музея, е едва 4%. Този ход е с цел да се прекрати пренебрегването ролята на жените в областта на културата. Отдавайки почит на историята, инициативата на Музеят на изкуствата в Балтимор има за цел да отбележи 100-годишнината от ратифицирането на 19-та поправка на американската конституция, която предостави и на жените в САЩ право на глас.

Инициативата на Музеят на изкуствата в Балтимор е повод за разпознаване на творческите насоки и иновациите на редица изключително талантливи жени художници – казва  директорът на музея Кристофър Бедфорд:

Целта на тези усилия е да се балансира везната и да се преодолеят тенденциите, по които приносът на жените все още не получава признанието, че заслужават.

В рамките на тази инициатива са предвидени 13 самостоятелни изложби и седем тематични експозиции още през тази зима. Някои от галериите на музея също ще бъдат преинсталирани, за да коригират и подчертаят приноса на жените в изкуството през годините.

Илюстрация: Ндека Акунили Кросби. Стая с жена. 2017. Музей на изкуствата в Балтимор.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter