#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Иродиада
Масовото клане на четиринадесет хиляди младенци


Иван Делчев

На 29 декември Едната Света Съборна и Апостолска църква почита паметта на светите четиринадесет хиляди младенци, избити във Витлеем от царя на Галилейска Юдея и римски проконсул Ирод Велики. И както е писано в Светото евангелие от Матея, глава втора:

„А когато се роди Иисус във Витлеем Иудейски в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток дойдоха в Иерусалим и казваха: де е родилият се Цар Иудейски? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним.

И като влязоха в къщата, намериха Младенеца с майка Му Мария и паднаха, та Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, принесоха Му дарове: злато, ливан и смирна.

А след като си отидоха, ето, Ангел Господен се явява насъне Иосифу и казва: стани, вземи Младенеца и майка Му, и бягай в Египет, и остани там, докле ти кажа; защото Ирод ще търси Младенеца, за да Го погуби. Той стана, взе Младенеца и майка Му нощем, и замина за Египет и там стоя до смъртта Иродова, за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който казва: „от Египет повиках Сина Си“.

Тогава Ирод, като се видя подигран от мъдреците, прати, та изби всички младенци във Витлеем и във всичките му предели, от две години и надолу.

Тогава се сбъдна реченото от пророк Иеремия: „глас бе чут в Рама, плач и ридание, и писък голям; Рахил плачеше за децата си, и не искаше да се утеши, защото ги няма“.

Избиването на витлеемските младенци, Лукас Кранах Старши, 1515

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter