Мигранти извън борда на човещината
ЙОСИФ ДАВИДОВ: Защо италианският Юг се страхува от лидера на богатата северна Лига Матео Салвин?
Ангела Меркел настоява да се повтори операцията „София“ от 2015 година


Йосиф Давидов

Корабът „Open arms“ (принадлежи на испанска неправителствена организация) повече от две седмици е в открито море. На борда му се намират 135 спасени край бреговете на Либия нелегални мигранти. В момента корабът е на 800 метра от остров Лампедуза. Въпреки решението на един съд Рим, Матео Салвини забранява той да акостира на италианска земя.

Крайно десният националистически министър на вътрешните работи искаше европейски страни да се ангажират с „поемането“ на емигрантите. Испания, Франция, Германия, Португалия, Люксембург и Румъния заявиха, че са готови да си разпределят тези хора, когато стигнат на сушата. Матео Салвини отново отказва да допусне кораба до пристана. Капитанът на „Open arms“ и психохологът в 17-чления екипаж твърдят, че всеки момент може да избухне масова истерия след 15-дневно люшкане по бурните вълни.

Междувременно Ангела Меркел каза, че не било редно „частни кораби“ да спасяват мигрантите – това било работа на правителствата, които трябвало да преборят мафиите на трафиканти на хора. Тя настоява да се повтори операцията „София“ от 2015 година, когато кораби на държави от ЕС спасиха в морето близо 45 000 души. Все още се разсъждава.

Можем ли да си представим какво им е на тези човешки същества, виждащи бряг, на който им се забранява да стъпят?

Веднъж известната италианска журналистка и писателка Ориана Фалачи (1929-2006) се запита: „Какво направи фашисти от италианците, които не бяха фашисти?“ и си отговори: „Страхът!“.

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter