Quo vadis
ЙОСИФ ДАВИДОВ – Накъде отива иберийската държава?
Разочарован съм от факта, че на национално ниво политиците показаха почти алергична непоносимост към коалиционно партньорство


Йосиф Давидов

От нощта на 17 септември досега не спирам да мисля за превратностите на испанските политически процеси.

Разочарован съм – подобно  на милионите граждани и жители на тази страна – от факта, че на национално ниво политиците показаха почти алергична непоносимост към коалиционно партньорство. Повтарянето на парламентарните избори на 10 ноември (четири гласувания за 4 години!) е удар върху доверието към цялата политическа класа.

Не бих бил толкова рязък, ако това е „нормална практика“ в иберийската държава.

Парадоксалното е, че близо 40 милиона граждани (39 430 000) от 47-милионната Испания живеят в автономни области с коалиционни правителства – леви или десни. Фактически от 17 автономни области само 3 се ръководят от еднопартийни правителства (две – от социалисти, една – от консерватори). Към това се добавя и фактът, че общинските управи в над две трети от 50-те провинциални столици са коалиционни, включително и на големите градове Мадрид, Барселона, Валенсия, Севиля.

Защо партиите не повториха в мащаба на цялата държава своя опит от автономиите и провинциалните столици?

Из главата ми шетат много отговори, ни нито един не ме задоволява и това ме изнервя.

Вярна ли е мисълта, изразена от писателя и дипломата Анхел Ганивет (1865-1898), че всеки иска да носи във вътрешния си джоб конституция с един единствен член, който гласи:

 „Този испанец получава правото да прави каквото си иска.“?

Или наблюдението на британския поет, историк и политик Томас Бабингтон (1800-1859): „Който иска да научи как може да се отслаби и разори една голяма държава, трябва да учи историята на Испания.“?
Не ми се ще да вярвам, пък и фактите на местно ниво сочат друго.
Тогава? Какъв е истинският отговор?

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter