#СпечелетеМояГлас
Кандидатът Вили Лилков в отговор на въпросите на арх. Петър Диков по темата за градската железница на София
Архитект Петър Диков предизвиква кандидатите за столични кметове, като им предлага градоустройствени идеи във фейсбук профила си


Вили Лилков

#МалкиСофийскиИстории… с идеи
В Софийската агломерация може и трябва да има градска железница.

 Първият от обявените досега кандидат за кметове на София прие подхвърлената от арх. Петър Диков ръкавица, като изрази своето становище по темата за градската железница⇓⇓⇓

Темата за градската железница на София е изключително важна, тя от години се „замита под килима“, и благодаря на арх. Петър Диков – председател на Съюза на архитектите в България и бивш главен архитект на Столична община, че отново я поставя на дневен ред. Досега, обаче, нищо по-сериозно по този въпрос не е направено. (Виж www.facebook.com/petar.ivanov.5623293)

Изразявам подкрепа на “Софийската градска железница” и ще се включа активно в нейното обсъждане и последваща реализация. Приемам написаното от арх. Петър Диков като идея върху която трябва да започне целенасочена работа и виждам реализацията й в последователност от следните политически, оперативни и технически действия:

  1. Извършване на подробни проучвания, във взаимодействие между БДЖ и Столична община, за необходимостта и техническите възможности за осъществяване на идеята за Софийска градска железница.
  2. Взимане на политическо решение на ниво Столичен общински съвет и държавата за изпълнение на проекта.
  3. Отмяна на решението за изграждане на скоростна железница „София-Перник-Радомир“, чието изпълнение е технически проблематично и не се посреща положително от софиянци.
  4. Предвид на това, че проектът е дългосрочен и надхвърля един управленски мандат, трябва да се създаде специализирана структура за изпълнение на проекта (подобно на „Метрополитена“).
  5. Финансиране на проекта от държавата и общината и задължително осигуряване на европейско финансиране във връзка с неговата екологична значимост.
  6. Тясна координация и взаимодействие при подготовката и изпълнението на проекта със съседните общини, които ще обслужва Софийската градска железница.
  7. Възстановяване дейността на Регионално сдружение на общините „Център“, създадено през 2011 г. за междуобщинско сътрудничество на Столична община и съседните общини, което може да има изключителна политическа роля за успешното развитие на проекта.
  8. Координация в Устройствените планове на Столична община и съответните планове на съседните общини.
  9. Изготвяне на работни проекти за отделните етапи при задължително осигуряване на безплатни паркинги по гарите.
  10. Публични обсъждания с граждани и заинтересовани страни в процеса на цялостното изпълнение на проекта.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter