Право седят, криво съдят
КЗК пожали руската компанията за споделено пътуване „Такси Максим“ с глоба от 3520 лв.
Решението е меко казано безобидно четири години след забраната на американското дружество „Uber“ в България


Комисията за защита на конкуренцията реши да глоби руската компанията за споделено пътуване „Такси Максим“ с 3520 лв., съобщи economic.bg

Комисията беше сезирана от редица професионални сдружения и организации – „Съюз Такси“, „Национален съюз на превозвачите“, Браншова камера на таксиметровите водачи и превозвачи, Асоциация на таксиметровите синдикати в България, Синдикален съюз „Сила“, които са се оплакали, че услугата на компанията, макар да прилича на таксиметрова, се извършва в противоречие с действащата законова и подзаконова нормативна база относно таксиметровия превоз на пътници.

При проверката от „Такси Максим“ са заявили, че чрез мобилното си приложение „Максим“ не са извършвали транспортни или таксиметрови услуги на територията на София, нито пък са осъществявали посредничество свързване на шофьори и клиенти посредством мобилни приложения, което да е в противоречие с добросъвестната търговска практика и да създава възможност за увреждане на други конкуренти, а комисарите очевидно са им повярвали.

Четири години по-рано, през юли 2015 г.,  КЗК реши, че компанията „Юбер България“ извършва нелоялна конкуренция заради нерегламентирана таксиметрова дейност и трябва да прекрати незабавно тази практика. Тогава Комисията за защита на конкуренцията глоби регистрираните в Холандия дружества Uber и Rasier Operations с по 50 хил. лв. за нелоялна конкуренция на пазара на таксиметрови превози и с още по 50 хил. лева за непредоставянето на финансова информация. Общата санкция достигна 200 хил. лева. 

Тогава от „Uber“ също твърдяха, че извършват дигитална, а не транспортна услуга, ала от КЗК не кредитираха тяхното становище.

Говорителят на комисията Марио Гаврилов коментира през 2015 г.пред “Капитал”, че решението означава от Uber да спрат да работят по досегашния начин и да се приведат в съответствие с българското законодателство за таксиметрови услуги – да плащат данъци тук, да боядисат автомобилите си в жълт цвят, да направят застраховки на шофьора и пътниците, да обявяват тарифи и т.н.

Сегашното решение на КЗК подлежи на обжалване пред Административен съд – София област в четиринадесетдневен срок от съобщаването му на страните.

Предстои да станем свидетели дали таксиджиите ще излязат на протести заради нелоялната конкуренция на „Такси Максим“, извършвана с благословията на Комисията за защита на конкуренцията?

 

 

 

 

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter