#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Китайската мечта
Особености на социализма с китайско лице


Иван Делчев

Председателят на Китайската народна република Си Цзинпин на 29 ноември 2013 година в Националния музей на Китай на посещение на изложбата „Пътят към възраждането“ произнася реч, в която заявява, че Китайската комунистическа партия е локомотивът за реализация на китайската мечта, а построяването на социализма с китайска специфика е единственият път за възраждане на китайската нация. От този момент в Китай 29 ноември е официалният празник на Китайската мечта.

Идеята е на Чен Вейсун, генерален секретар на неправителствената организация „Международно общество за изследване на мечтите“. Това събитие остава незабелязано за останалия свят и особено за европейците.

За европейския свят Китай е инвеститор с непроницаеми цели и производствена дестинация с евтина и дисциплинирана работна ръка. С това примитивно убеждение, унаследено от времето на Опиумните войни през 19 век, както и с опростеното разбиране за китайския социализъм като аналогия на съветския строй, с който китайските ръководители отдавна нямат нищо общо, Китай незабележимо се превръща в застрашителна капиталова и ядрена сила и в непреодолима икономическа заплаха за западната цивилизация, като преследва целите си с изумителна последователност и неотклонност.

Самият Си Цзинпин принадлежи към вътрешнопартийния клан Тайцзидан – партията на принцовете – потомците на големите китайски лидери. Баща му е един от най-близките съратници на Мао Цзе Дун, но е репресиран по време на културната революция и Си Цзинпин попада на дъното на китайското общество – девет  години живее в пещера в пълна изолация като син на народен враг и спи върху тухли, но след амнистията на децата на репресираните през седемдесетте години прави бърза партийна кариера.

През 2013 година той е избран за председател на Китайската народна република. През 2018 година списание Форбс го поставя начело на списъка на най-влиятелните хора в света. На 11 март 2018 г. идеята на Син Цзинпин за социализъм с китайска специфика е официално включена в Конституцията.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter