#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Когато Вермахтът и Червената армия маршируваха заедно
На 23 август 1939 година пактът между нацисткия Райх и болшевишка Русия предрешава унищожението на полския суверенитет


Иван Делчев

Във връзка с подписването на Пакта за ненападение между Германия и СССР долуподписаните представители на двете страни (Йоахим фон Рибентроп и Вячеслав Молотов) обсъдиха въпросите за разграничаване на техните сфери на влияние в Източна Европа. Постигнато е следното съглашение:

В случай на териториално и политическо преустройство в областите, принадлежащи на Полската държава, сферите на влияние на Германия и СССР ще бъдат разграничени по линията на реките Нарев, Висла и Сан. Въпросът за това желателно ли е съхранението независимостта на Полската държава и за границите на такава държава, ще бъде решен само в хода на бъдещите политически събития.”

На 23 август 1939 година пактът между нацисткия Райх и болшевишка Русия предрешава унищожението на полския суверенитет. Това е петата подялба на Полша в нейната история.

На 1 септември Вермахтът напада Полша от запад, а на 17 септември Червената армия нахлува в Полша от изток.

На 22 септември 1939 г. Вермахтът и Червената армия провеждат съвместен парад в Брест, момент от който е показан на снимката. Парадът се командва от генерал Хайнц Гудериан и бригаден генерал Семьон Кривошеин.

На 28 септември Полша капитулира, а Райхът и СССР подписват договор за дружба и взаимни граници, придружен с карта с подписите на Сталин и Рибентроп върху бившата полска държава.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter