Политическа академия за начинаещи
Кога ще ги стигнем италианците?
Парламентарните обноски на Ботуша


Снимката е илюстративна

В Италия, депутатите преминават курс по парламентарна административна практика – как  се гласува, кога има кворум, кога – няма, как се представят закони, поправки и – всичко необходимо по техническата част за работата в парламента. Председателите на долната камара и сената, се подготвят експертно, защото от тях зависи в голяма степен гладкото протичане на парламентарната работа и са абсолютни авторитети както в двете камари, така и в държавата. Никой не може да им крещи, да ги обвинява публично или – да  подлага на съмнение техните решения. Ако някой има да се оплаква – това става писмено, до съответната комисия и оплакването се разглежда с предимство.

Това е породено от ясното съзнание, че при демокрацията, в парламента влизат и абсолютно неподготвени, от административна и юридическа гледна точка хора.

В самия парламент, цялата тази задкулисна дейност, се извършва от група експерти, назначени с държавен конкурс и тяхното място и работа, не зависят от изборите и смяната на парламентарното присъствие. Те са висши държавни чиновници, с тясна, изключително прецизна юридическа и административна специализация, които трябва да бдят над стриктното конституционно целесъобразно поведение в парламентарната дейност.

Има даже специален отряд, за насилствено отвеждане на развилнял се депутат, извън залата, по нареждане на председателя на долната камара или – сената.

Да оставиш впечатлението, че си събрал хора “от кол и въже” в парламента, които не знаят как да работят там, да ги оставиш да се обличат както си искат, а не – да спазват задължителен дрескод, уронва престижа на институциите и не прави добра услуга на демокрацията.

Прочетено във фейсбук профила Patty K. Biski

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter