Нейсе, запуши я...
ЛЮБОМИР КАНОВ: Бай Ганьо и Гочоолу ще продължат да правят не-електронни избори
Страх ги е да ни ги удари тока на народното недоволство


Любомир Канов

Отлично! Отстреляха и машинното гласуване, след като преди него удушиха още в люлката електронното гласуване. За гласуване по пощата замълчаха успешно. ( Забравиха, че в САЩ всички живеещи в чужбина американци могат да гласуват по този начин).

За гласуването на неграмотните платени цигани и тяхното свещено право на глас извикаха щатните правозащитници, за да не би, сакън, да бъде нарушено. Имаше праведни гласове, които през сълзи се обезпокоиха и закършиха ръце дори за правото на глас на престъпниците да гласуват от затвора за онези законодатели, които, след като бъдат избрани, да създадат закони, които да ги оневинят за престъпленията им.

Обади се и зафъфли известен математик за това, че трябва хартия, не можело с машина или електрони, цивилизацията го била отрекла.

ЦИК чрез говорител показа как да се обезсмисли човешката реч до степен на неузнаваемост като средство за обясняване на прости неща на народа. А тези прости неща са, защо максимално да не се улесни избирателният процес и в него да участват максимално всички разумни българи, защото става дума за това кой и как ще ги управлява в бъдеще.

Изтъкнаха се доводи: един чипонос законодател обясни, че е скъпо всичко, което не е хартия, която струвала само 57 стотинки, а всичко останало било разхитително и сбъркано начинание с баснословна цена. Заговориха за свещената тайна на вота, приведоха примери за цивилизовани държави, които се отказали от всичко онова, което не е хартиена бюлетина. С плач и разкаяние го направили и върнали хартията, докато хакери постоянно разбивали компютрите и извращавали демокрацията.

Докато нашите храбри избирателни комисии от хора с неясно ниво на гражданска съвест и неподкупност, срещу скромно заплащане отново и отново бяха документирани в следизборен фарс как влачат пластмасови черни чували с бюлетини преди да припаднат в НДК от изтощение.

А около 20 процента от тези бюлетини, неизвестен извършител след това, зачеркна като невалидни или изобщо ги пренебрегна още при самото им подаване, защото нямаше причина да се престарава. Е, чиновниците ще твърдят, че всичко е завършило благополучно, а нормалните, работещи и мислещи хора просто ще се откажат да участват в тази позорна процедура, трайно отчуждени от смислено участие в управлението на своята Родина. Евентуално, ще емигрират и по този начин ще останат единствено в ролята на безгласни донори на валутни постъпления за издръжка на своите останали в тила роднини.

Да, Бай Ганьо и Гочоолу ще продължат да правят не-електронни избори, както си знаят. Страх ги е да ни ги удари тока на народното недоволство. А светът ще продължава да преминава покрай тях. И покрай нас, за съжаление.

Източник: Фейсбук, илюстрация Тодор Цонев, 1990 г.

 

 

 

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter