Свободата, Санчо…
ЛЮБОМИР КАНОВ: Ето как се губи свободата, стъпка по стъпка, пред очите ни
Ако кажеш публично, че не само черните, но всички животи имат стойност, тогава можеш и да отнесеш някой бой или поне забрана във ФБ


Любомир Канов

Има ли някой, който да обясни феномена, че единствено демонизиращите епитети на крайно левите срещу техните противници, се налагат успешно и трайно в публичното съзнание. Но аз нямам спомен за обратното.

От Ленин насам, се сипят непрекъснато обидни определения, всъщност някои смъртоносно опасни в историята на комунизма, когато са прикачени към името ти, като “волунтарист”, “уклонист”, “троцкист”, “сектант”, “трайчокостовист”, “титовист”, “ревизионист”, “николапетовист” и пр.

Съвременните леви неокомунисти от западната група пък лепят разюздано етикети и обвинителни определения върху всеки, който отказва да вярва и да споделя техните налудничави стандарти за правилно, политически коректно и морално. Ленинист например звучи хубаво…

Започва се с “крайнодесни екстремисти”, “расисти”, “нацисти”, “фашисти или фашизоиди”, “империалисти”, “супремасисти”, “бели хетеросексуални потисници”, “хомофоби”, “мизогинисти”, “експлоататори”, “исламофиби” и какво ли не.

Противопоставянето на тези определения се класифицира като “език на омразата”. Примиреното съгласие императивно се изисква, Антифа и BLM движението е готово да те размаже физически в хода на поредния палеж и грабеж “за справедливост”.

Кой направи дясното толкова хрисимо и безмълвно? И то в лицето на толкова ярка несправедливост и арогантност? Според мен страхът и даже ужасът, че можеш да бъдеш обвинен, че някак си си виновен за холокоста или за греховете на нацизма е парализиращ и дава неоспоримо надмощие на обвинителите: те са за “справедливостта”, за най-верните идеи и за добруването на цялото човечество, за светлото бъдеще и за премахване на неравенството, за вечната “правда”.

И ето така, те запушват устата на своите идеологически противници и безпрепятствено лепят своите епитети. И наистина, ако се осмелиш да кажеш, например, че расовите различия са биологична реалност, ти ще отнесеш не само обвинение за расизъм, но ще си загубиш работата в университета, ако се занимаваш с биология или генетика. А ако кажеш публично, че не само черните, но всички животи имат стойност, тогава можеш и да отнесеш някой бой или поне забрана във ФБ. Ето как се губи свободата, стъпка по стъпка, пред очите ни.

 

Прочетено във фейсбук профила Lubo Kanov

 

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter