#ПродуктовоПозициониране
Магиите на Кѝрка*
Нивото на фармацевтичните представители е стигнало дъното


Стефан Митев

 Кѝрка, картина на Едуард Бърн Джоунс

На поредната рекламна презентация, която трябваше да изтърпя, чух феноменални глупости. Представяха се няколко хранителни добавки и едно медицинско изделие.

Нямаше лекарствен продукт в портфолиото, затова използването на думата “лечение”, в какъвто и да е смисъл спрямо продуктите е абсолютно незаконно.

Едно от първите изречения беше, че едната хранителна добавка “няма фармакологично действие, а само физиологично”.

Какво по дяволите значи това?

Защо този чисто рекламен трик ни се пробутва на нас, лекари в университетска клиника, а не е само за употреба пред богати разтревожени хора?

Изказването е пълен нонсенс. Постоянно ни се набиваше, че продуктите са “изцяло натурални”, все едно е задължително добро нещо.

Едни от най-ефективните медикаменти, спасили милиони животи, са 100% синтетични

Подчертаването на “натуралния произход” отново е маркетинг стратегия за наивни и нерационални хора.

За капак научихме, че поредната добавка удължавала действието на инхибиторите на протонната помпа срещу киселини.

Къде са научните данни за това?

Няма ги. Презентаторката съобщи, че имат някакви проучвания, но  бързо ги подмина, защото нямало време за тях. Други неща са по-важни.

Фармацевтичната представителка видимо беше млада, наивна и неопитна. Сама си каза, че отскоро е на позицията. Учудващо дори за мен, този път не се намесих с неудобни въпроси. Иначе щеше да е като да набиеш малко дете, което не може да се защити. Дали с годините започвам да омеквам? Не е изключено.

Но не забравяйте, че хранителните добавки НЕ лекуват по закон

Всяко твърдение за лечебни или профилактични свойства на продукти, регистрирани като добавки, е незаконно и трябва да бъде възпирано и дори докладвано.

Успехът на добавките доказва триумфа на маркетинга над научно базираната медицина

Много лекари ще ви предпишат ненужни продукти или защото не са чели достатъчно, или защото имат комерсиална полза от това.

Борбата за качествена медицинска помощ е неравна и безмилостно жестока.

Пазете се. Нивото е ниско навсякъде.

Прочетено във фейсбук профила Stefan Mitevзаглавието е на analizi.bg

* Кѝрка (на старогръцки: Κίρκη), известна и с латинската форма на името си Цирцея (Circe) в древногръцката митология е нимфа магьосница. Тя живеела на остров Еея сред гори, в разкошен дворец. Дивите животни, населяващи острова, били хора, изпитващи върху себе си магиите на Кѝрка. Превърнала спътниците на Одисей в свине, като ги упоила с магическа напитка. Отличавала се с коварство и ревност. В наши дни има фармацефтична компания, наречена на нимфата.

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter