Болен здрав носи ли?
Медицинските специалисти – Вземете правилни решения сега, за да ни има и утре!
Инвестициите в здравните грижи спасяват човешки живот


В навечерието на 19 октомври – празникът на Св. Йоан Рилски, когато отбелязваме и Деня на българския лекар, Националният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи удари камбаната на тревогата с нарочно обръщение:

Уважаеми български граждани, съпричастни към каузата ни журналисти, господа управляващи, уважаеми политици

В условията на бързо прогресиращата зараза от Ковид-19, все по-често ни напускат медицински специалисти, загубили битката с коварната болест, докато всеотдайно се грижат за своите пациенти. Сърцата ни са изпълнени с тъга от загубата на нашите колеги – прекрасни специалисти и хора с големи сърца! Скърбим и за всички наши сънародници, чийто живот беше прекършен, въпреки денонощните усилия на медицинските екипи.

На заседанието на Националния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи на 17.10.2020г. отново с болка бяха поставени дългогодишни проблеми, които в условията на пандемия добиха застрашителна острота.

Затова днес отправяме ясен апел към всички, които носят отговорност за справяне с връхлетялата ни опасност – вземете правилни решения сега, за да ни има и утре.

Отново се обръщаме и към всички хора – спазвайте противоепидемичните мерки, пазете се, така пазите и нас.

Всеки изминат ден броят на работещите медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, рентгенови и медицински лаборанти намалява. Физическото изнемогване от безкрайните извънредни смени и синдромът на изпепеляването са наш постоянен спътник. Несигурността и тежките несправедливости в системата  допълнително натоварват малкото останал персонал.

Изпадналите в невъзможност лечебни заведения разчитат да им командироват отвън професионалисти по здравни грижи в инфекциозните отделения, но вече се оголват  едно след друго.

Все още има места, където личните предпазни средства се предоставят и разпределят неадекватно спрямо епидемичната обстановка

Работещите пенсионери напускат, а младите хора не са изкушени от ниското заплащане и огромната отговорност към нашите професии.

Поставени сме в екстремна ситуация, която не позволява да изпълняваме в пълен обем професионалните си дейности.

Нарушен е и равният достъп до медицинска помощ и  здравни грижи към населението.

Затова отново алармираме срещу несправедливото разпределение на финансовите средства за заплащане на труда на медицинските специалисти

За пореден път твърдим, че липсва правилната организация на работа в лечебните заведения, което води до свръх натоварване и  преумора. Всички ние сме на първия фронт в борбата с болестта, независимо къде работим. Не приемаме действащите в момента критерии за  „първата линия“.

И въпреки всичко, ние, заедно с лекарите продължаваме да се борим за чуждия живот, докато рискуваме своя.

Имайки пред вид всекидневните данни за разпространение на болестта,  бързите темпове при нарастване на заболеваемостта сред медицинските специалисти и тъй като познаваме реалната ситуация в лечебните заведения, настояваме за спешни решения за промяна в организацията и заплащането на труда на всички медицински специалисти.

Ако и сега, в условия на извънредна епидемична ситуация не се вземат извънредни мерки за спасяване на медицинските специалисти по здравни грижи, броят ни ще намалее критично и  ще доведе до заплаха за националната  ни сигурност. Рискът от колапс на здравеопазната система вече е факт. На всички вече е ясно, че без нас няма кой да се грижи за българските пациенти както в лечебните заведения, така и в извънболничната помощ.

Отказваме да носим вина за недалновидните политически решения, довели до настоящия критичен недостиг на медицински персонал!

Благодарим сърдечно на всички медицински специалисти, които с огромна отговорност и професионализъм остават на своя пост!

За да останат и за да ги има, погрижете се за тях!

Инвестициите в здравните грижи спасяват човешки живот!

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter