#МалкиСофийскиИстории...с идеи
Модерно сметосъбиране в София – мисия невъзможна?
Архитект Петър Диков предизвиква кандидатите за столични кметове, като им предлага градоустройствени идеи във фейсбук профила си


“Тази гледка може и да изчезне от столичния център…” Снимка: архив, Булфото

Прочети още на: https://www.dnes.bg/sofia/2013/10/08/kofite-za-smet-po-vitoshka-pod-zemiata.201884

Проблемите със събирането и обработването на твърдите битови отпадъци (ТБО) са едни от най-сложните за съвременната цивилизация. В София бяха положени големи усилия по решаване на въпроса с обработката и депонирането на ТБО. С построяването на Завода за преработка на отпадъци, изграден с европейска финансова помощ, беше преодоляна тежката криза с боклука, започнала със закриването на сметището в Суходол и продължила повече от 5 години. С изграждането на завода приключи и драмата с балите от боклук, които бяха задръстили Софийското поле.

От устройствена гледна точка и за грижа за чистотата на града и качеството на градската среда, съществено значение има начинът, по който се събира твърдия битов отпадък, условията осигурени за разделното му събиране и не на последно място вида, състоянието и естетиката на съдовете, в които се събира.

В тази посока на практика движение в Столична община няма

В наши дни контейнерите тип бобър – съдовете, в които се събира боклука, са със стар дизайн, в лошо състояние и въобще не се почистват и поддържат. Преди време бе направен опит за подмяна на старите ламаринени контейнери с пластмасови, но след изгарянето на няколко от тях, тази практика се преустанови.

През последните години в няколко големи града се въведоха нов тип контейнери, които са с разтоварване от дъното им, което има едно основно предимство – в боклукчийския камион се изсипва и инфилтрата, част от който при старите съдове обикновено остава по основата и стените и води до миризми и други неприятни последствия. Тези нови контейнери обаче изискват съвсем друг тип камиони за извозване, което предполага значителна нова инвестиция, освен това не са подходящи за центъра на града.

Преди дванадесет години направих опит за стартиране на промяна на начина на сметосъбиране в центъра на София, който беше експериментиран при реконструкцията на Женския пазар.

Това е квартал, който има сериозни проблеми с чистотата и поддръжането ѝ.

Освен това разполагането на контейнерите тип „бобър“ поради спецификата на отпадъка – развалени плодове, зеленчуци, голям процент хранителни отпадъци, изискваха по-често извозване, при това без възможности за решаване  въпроса с инфилтрата.

Проучването, което направихме показа, че има система за подземно разположени подходящи съдове за сметосъбиране,  базирана на чувал от полиетиленово негоримо платно, която се произвежда в Сърбия и е с много атрактивна цена. Освен това обемът на съдовете – 1,2 куб.м., което предполагаше по-често извозване. Фирмата – производител  предложи да монтира и датчик, който да сигнализира при напълване, но това не се прие.

Имаше доста обструкции срещу това решение, но все пак успяхме да го осъществим

Освен тези съоръжения за обемните отпадъци, на пазара се предвидиха и два петкубикови контейнера, немско производство, които да събират по-обемисти отпадъци.

Тази система работи вече повече от 12 години и се справя доста добре, особено имайки предвид спецификата на района…

В последствие в “Софпроект ОГП” разработихме цялостна схема за целия център за разполагане на такъв тип съоръжения за сметосъбиране. За централни градски части те са особено подходящи, защото се разполагат в тръби с диаметър 80 см., които могат да се реализират в обстановка на наситени с инженерни мрежи улици и тротоари и освен това при определена липса на пространство. Такива контейнери могат да се използват и за разделно събиране при съответните означения. Надземната част е добре оформена, с монтиран педал за повдигане на капака с крак. Липсата обаче на ясна общинска стратегия и политика провали това начинание, без за съжаление да се предложи нищо друго…

Изградиха с европейско финансиране само няколко подземни контейнера в Центъра при реализация на зона 2…

Освен това след неколкократно отлагане, все още в Столичната община няма въведена реална такса битови отпадъци, при която се заплаща обема на генерирания от съответния потребител отпадък.

На практика сега столичани и фирмите плащат всъщност данък…

Така наречената все още такса е в промили от данъчната оценка на имота им…

Дали както се казва – модерното сметосъбиране в София е мисия невъзможна… или може би се чака Том Круз…

Възможни въпроси:

  1. Какви са идеите за въвеждане на модерно сметосъбиране в София?
  2. Кога ще има истинска такса, а не данък за битовите отпадъци?

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter