Над половината българи не очакват честни избори


Повече от половината български граждани не очакват предстоящите избори за Европейски парламент да бъдат честни. Това показват данни от експресния сондаж по актуални теми на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“, проведено между 19 и 21 февруари между 800 души в страната.

На въпрос дали изборите ще бъдат по-скоро честни или нечестни 52% от анкетираните българи са посочили, че очакват нечестни евроизбори.
37% са на мнение, че евровотът ще бъде честен, а останалите 11% се колебаят.

Данните са в синхрон с традиционното за последните години съмнение сред обществото по отношение на честността на изборния процес – регистрирано неведнъж и отбелязано и в годишниците на „Галъп“, пишат от агенцията.
Според анализаторите този път тревожното е, че броят на тези, които са на мнение, че изборите ще бъдат манипулирани, са повече от половината запитани.

Другата актуална тема – промените в Изборния кодекс – допълнително задълбочавала и без друго ниското доверие в изборния процес у нас.

Решението за връщане на преференциите по принцип се одобрявало сред обществото, но не успявало в достатъчна степен да отмени подозрението спрямо властта, че търси конюнктурни ползи с оглед предстоящите избори за ЕП.

Цели 59% от българите са съгласни с обвинението, че с промените в Изборния кодекс управляващите искат да постигнат „служебна победа“ – теза, която беше заявена от държавния глава Румен Радев.
30% пък се противопоставят на това мнение, а останалите се колебаят.

„Високият процент критичност идва от това, че зад подозренията спрямо властта застават не само привържениците на парламентарната опозиция, но и хората, които не биха гласували, както и голямата част от другите опозиционно настроени респонденти“, пишат „Галъп“.

Като цяло българите автоматично подкрепяли всякакви форми на „отваряне“ на Изборния кодекс към гражданите.
Например преференциалното гласуване се подкрепя от 70% от българите; машинното гласуване – от 75% от сънародниците ни; възможността всички българи в чужбина да могат да гласуват – от 78%.

Затова и 63% не одобряват гласуваните от ГЕРБ, ДПС и НФСБ промени в изборните правила, което на практика обезсили преференциалния вот.
24% подкрепят праговете в преференциите, а останалите 13% се колебаят.

Иначе решението на премиера за преосмисляне на промените в законодателството среща висока подкрепа – 74% от българите одобряват връщането на преференциите, а 17% – не.

Въпреки това решение на Борисов обаче, ГЕРБ засега не могат да елиминират подозренията, че ДПС всъщност са скрит партньор на властта. Цели 50% от българите споделят мнението за скрита коалиция ГЕРБ – ДПС, а 28% – не.
По този въпрос 22% се колебаят.

„Равнището на принципно неприемане на евентуално пряко участие на ДПС във властта остава високо – 58%. На обратното мнение са 36%, а останалите се колебаят. Подобни нагласи не говорят за достатъчно развита демократичност на съзнанието – което да допусне, че всяка представена в парламента партия би следвало да има право на участие във властта“, пишат от агенцията.

„Галъп“: 92% от българите искат ЕС да е по-независим от САЩ

92% от българите са на мнение, че Европейският съюз трябва да води по-независима политика от САЩ. Това показват данни от експресния сондаж по актуални теми на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“, проведен между 19 и 21 февруари между 800 души в страната.

На практика това означава обществено единодушие по основния въпрос на приключилата наскоро Мюнхенска конференция за сигурността, тълкуват от агенцията.

По международните въпроси по принцип е трудно да се очаква висока информираност. Поради това данните са ценно свидетелство за базисните обществени инстинкти, обясняват още от „Галъп“.

Оказва се и че българите масово не подкрепят правителствената позиция относно ситуацията във Венецуела.

69% от респондентите сочат, че по-скоро подкрепят позицията на президента Румен Радев по казуса, а именно страната ни да се въздържи от заемането на конкретна позиция за президента на латиноамериканската страна Николас Мадуро.

20% се обявяват в подкрепа на правителствената позиция – страната ни призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

От „Галъп“ обаче тълкуват, че това обществено мнение може да се дължи на високото доверие в президентската институция на фона на традиционното за България недоверие в парламента и правителството.
Това накрало мнозинството от запитаните да се солидаризират с позицията на Радев.

Плюс това българското масово съзнание традиционно било против намеси и президентската позиция била в синхрон с масовите нагласи, допълват от агенцията.

Източник: news.bg

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter