ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Най-значимата жертва на Студената война
До ден днешен седемдесет процента от американците намират, че за убийството на Джон Кенеди има заговор


Иван Делчев

В 12:30 ч. на 22 ноември 1963 г. в Далас щата Тексас е убит тридесет и петия президент на Съединените щати Джон Кенеди, единственият до този момент католически президент. Изключителната му популярност поражда незабавно многобройни конспиративни теории за убийството му. До ден днешен седемдесет процента от американците намират, че за убийството на Кенеди има заговор. Причината за това са изключителните събития, които придружават президентския му мандат като провалът на операцията в Залива на прасетата, Кубинската ракетна криза, която за малко не довежда до световна ядрена война, изграждането на Берлинската стена, с която символично светът се разделя на две, разделението в американското общество на бели и черни и свързаното с това движение за граждански права и походът до Вашингтон, организиран от Мартин Лутър Кинг, убит пет години по-късно.

Участието на евреите не е пропуснато в конспиративните теории. Според една такава теория Кенеди е убит поради това, че се опитва да прехвърли емитирането на долари към правителството на САЩ, като го изземе от Федералния резерв – частна  банка, свързвана с фамилии като Ротшилд, Вандерлил, Морган и Варбург.

Действително едно от първите действия на новия президент Линдън Джонсън, който след атентата поема поста като вице на Кенеди, е спирането на отпечатването на банкнотите от 2 и 5 долара, емитирани от правителството вместо от резерва.*

По време на разследването на убийството на Кенеди за няколко години загиват над сто души, имащи някакво отношение към събитията в Далас. Разбира се, независимо, че убийството действително е замислено и извършено най-вероятно самостоятелно от Ли Осуалд, действията след смъртта на Кенеди в полза на естаблишмънта и особено убийството на самия извършител от свързания с мафията Джек Раби предизвиква устойчиво поддържане на конспиративните теории. Но дори и самостоятелното изпълнение на левия фанатик Ли Харви Осуалд, снайперист от морската пехота, емигрирал в Съветския съюз за три години – до  1962 г. – където  работи в завод за телевизори, прави Джон Кенеди най-значимата жертва на Студената война.

*Б. р. Все пак трябва да се отбележи, че Federal Reserve System, Federal Reserve; неформално Fed, на български: Фед е централната банкова система на САЩ, основната институция, която определя паричната политика на Съединените американски щати. Федералният резерв отчита дейността си пред Конгреса на САЩ и се контролира от него чрез седемчленен Управителен Съвет, членовете на който се предлагат от Президента и се утвърждават с гласуване на Сената.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter