На Титаника
на българската дипломация наистина няма капитан!Велизар Енчев

Велизар Енчев, доктор по международно право

На Титаника на българската дипломация наистина няма капитан! Ако пък има, той е или пиян, или е на дистанционно управление от друг кораб.

Днес, само в рамките на два часа, дипломацията ни показа своето угодническо лице. Рано тази сутрин МВнР не се вслуша в призива на държавния глава Румен Радев и призна самопровъзгласилия се за президент на Венецуела опозиционер.

Час по-късно проф. Ангел Димитров – бивш посланик в Република Македония и настоящ председател на Смесената българо-македонска комисия за общото историческо наследство, призна нещо, заради което външният министър Захариева трябва да бъде уволнена.

Спокойно и без притеснение, без никакъв академичен срам и дипломатически свян, проф. Димитров обяви, че има фундаментално разминаване между София и Скопие при интерпретацията на историческото ни минало…

Професоре, защо тогава приехте да оглавявате тази комисия? Като първи български посланик в Скопие вие ли не знаете, че преговори с македонизма са диалог с глухи? Не знаехте ли, че самият договор за приятелство с Македония от 1 август 2017 година е порочен в основата си? Защото с него ние едностранно признахме и сърбизирания македонски език, и написаната в Белград македонска история, и измислената от Коминтерна македонска нация? Не трябваше ли първо да договорим всичко със Скопие и изчистим спорните въпроси, както това сториха гърците с договора от Преспа, и чак след това да подписваме договор за приятелство? Друг е въпросът, че Преспанският договор е удар по България, защото географското наименование на държавата е бъдеща претенция към Пиринския край.

5 февруари 2019-а е черен ден за оглавяваната от ГЕРБ дипломация! Под външен натиск МВнР на Екатерина Захариева припозна един латиноамерикански самозванец за държавен глава, след което свенливо призна, че договорът ни с Република Северна Македония е признание на македонизма.

Най-после ще влезем в историята на дипломацията – като държавата, която гази международното право и доброволно погазва националните си интереси.

Facebook

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter