Новите варвари
Непосилната лекота на Гугъл битието
Достоверна ли е най-известната търсачка?


Кин Стоянов

Днешният 10 декември Гугъл е посветил на 105 години от рождението на   Уилям Артър Луис. Ако не се задоволим само с това изречение, а решим да се поровим в информационния океан, при това пак с помощта на търсачката, ще научим че:

Сър Уилям Артър Луис е икономист от Сейнт Лусия (по това време английска колония), първият цветнокож носител на Нобелова награда за икономика. През 1979 г. заедно с Теодор Шулц е удостоен с Нобелова награда за икономика за пионерни изследвания на проблемите на икономическото развитие, особено на проблемите на развиващите се страни.

 Нещо повече, ликът на сър Уилям е отпечатан върху купюрата от 100 източно карибски долара, като 100 щатски долара се обменят за 270,26 източно карибски долара – валутата на Ангуила, Антигуа и Барбуда, Доминика, Гренада, Монтсерат, Сейнт Лусия, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Винсънт и Гренадини.

Защо Гугъл е решил да ни съобщи за 105 годишнината от рождението на именития икономист тъкмо на 10 декември 2020 г., след близо 11 месечно закъснение  –  сър Уилям се е родил на 23 януари 1915 г. – е въпрос, на който само администраторите на търсачката биха могли да ни отговорят.

Човечеството пази паметта варварските нашествия, които през хилядолетията са подлагали на разруха материалната култура на различните цивилизации. Това вече е минало. Новите варвари днес разрушават достоверността на човешкото познание. При това с помощта на най-авангардните технологии и мрежи.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter