Народе????
НИКОЛАЙ МИЛЧЕВ: Дали пък кукловодите и суфльорите не са в нас самите, в кръвта и гените ни?
А кукловодите в България си разиграват конете, защото ние сме напът да станем трева – трева за паша


Николай Милчев

Понякога много ми се ще да попитам суфльорите и кукловодите на нашия живот едни прости неща:

Добре бе, хора – или  невидими богове – като  във вас са властта, парите, медиите и всичко наоколо, защо ни оставихте точно на такива същества?

Искате един образ да ни управлява сто години? Хубаво, ние сме свикнали, ама не можеше ли да не е точно Бойко Борисов, не можеше ли да е някой с по-деликатен релеф и с по-сложен синтаксис? Той ли наистина ви е най на сърце? Той ли ви е най-нужен?

Искате да ни е страх от един прокурор. Няма лошо – ние сме плашлива рая. Ама не можеше ли да не е баш Иван Гешев и да не е баш с такъв каскет и с такъв нрав?

Искате и ние да си имаме Народно събрание – не  че не можем без него в такъв вид. Ама защо го връчвате на Цвета Караянчева? Тя ли най-добре отговаря на вашите представи за дързост и красота?

Пробутвате ни нова конституция, ама я оставяте да я съзерцава, пише и лигави Данаил Кирилов и приятели. Мислите ли, че няма да се сетим, че ни будалкате? Нищо, че юридическият гений подаде оставка.

Сътворявате ни и партии – много партии и от засукани по-засукани, ама им назначавате за вождове физиономиите на Валери Симеонов, Марешки, Каракачанов, Волен Сидеров, Яне Янев, Станишев, земеделеца Николай Ненчев и още една купчина такива. Списъкът може да бъде продължен до центъра на Земята.

Кажете ми, мили тайни богове, кукловоди и суфльори, това ли заслужаваме като представление, до тази вечеринка ли сме я докарали? Ами постарайте се повече!

А кукловодите в България си разиграват конете, защото ние сме напът да станем трева – трева за паша.

Понякога си мисля и друго – дали пък кукловодите и суфльорите не са в нас самите, в кръвта и гените ни. Дали те не са нашите слабости, пристрастия и съблазни? Дали не са нашите немощи, изгубвания и пропадания. Дали не са нашите илюзии? Кой знае?

Прочетено във фейсбук профила Николай Милчев

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter