Героите на нашето време
НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ: Експертът като универсален дезинфектант
Как проф. Кантарджиев от част от решението на проблема с корона-вируса, стана част от този проблем


Николай Слатински

Премиерът Бойко Борисов заплаши, че ако не се спазва социална дистанция на този двубой, ще забрани мачовете пред публика до края на настоящия футболен сезон…

Трябваше да бъдем твърди като нация и още 2 седмици да не правим големи събития на закрито и случаите щяха много да са по-малко…

Жал ми е за проф. Кантарджиев, но не мога да го съжалявам…

Той стана лицето на експертния провал като вирусолог

Той ще стане и универсалният дезинфектант, с който ББ ще си измие ръцете.

Първо, проф. Кантарджиев в по-голяма степен от Ангел Кунчев – заради  склонността на Кунчев към алармизъм е знаково скриването му тези дни – започна  да обяснява случващото се не според случващото се, а в угода и за угодия на ББ.

Второ, проф. Кантарджиев най-упорито от експертите говори срещу обществото и неговата недисциплинираност, но и дума не казва за политическата отговорност на ББ.
Ето и по-горе – какви  били феновете. Ама поведението на феновете е следствие, което не би се появило ако я нямаше причината. Причината е идиотското, направо тъпо от моя гледна точка, разрешение за подобно масово посещение на мача. По-голяма глупост бе трудно да се измисли.

Трето, проф. Кантарджиев допусна най-голямата грешка за един експерт – той разказваше през цялото време постфактум какво се е случило, но не съобщи нито веднъж на обществото предварително, какво експертите препоръчват на премиера.

Така обществото щеше да знае – експертите  препоръчват това и това, но премиерът е взел различно решение

Четвърто, проф. Кантарджиев не прояви воля и смелост да каже – щом  властта прави не това, което ние ѝ препоръчваме, да си намери други експерти, които да ѝ препоръчват това, което тя иска да чуе.

Ето заради тези четири причини проф. Кантарджиев от част от решението на проблема с корона-вируса, стана част от този проблем.

Единствено като оправдание за подобно поведение ще кажа, че то не е изключение, то е правило за експертите днес – те  робуват и слугуват на властта покварени от цялата тази атмосфера на нарцисизъм и некомпетентност, която властта създава и с която властта обгръща всяка обществена дейност у нас.

И само имащите още съвест от тези експерти, после отиват някъде и тихо, да не ги чуе някой, казват:

Цар Троян има магарешки уши! Царят е гол! Царят бъкел не разбира! Царят е гола вода!

Но това не променя нещата. Джинът на вируса е изпуснат от бутилката. А България се надвесва над пропастта и вижда колко дълбока е тя.

Прав ще се окаже мой приятел, който вчера ми каза:

– Не се гневи на хората, че не вярват в сериозността на вируса, не пиши срещу тях. Проблемът не е в хората, а във властта. Тя прави точно това, което ти преподаваш – където  има предизвикателство, да се вижда не само беда, а възможност. Е, във вируса властта видя не само беда, а възможност – да удари кьоравото!

Прочетено във фесбук профила Nikolay Slatinski

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter