Кой да тъче синята черга?
НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ: С какво синият гранд е толкова специален, че за него икономическите и финансовите закони да не важат?
Представете си, ако всички български граждани или фирми решат, че могат да имат много големи разходи, а за това трябва да ги подпомагат с публични финанси!


Николай Слатински

Веднъж един познат ми казва – лесно ти е на теб, нямаш големи разходи, а аз – моите не са просто големи, а много големи! Погледнах го с неразбиране. Той ми заобяснява – ами ти какво купуваш, вика – книги? А аз трябва да изплащам и поддържам цял един джип и изобщо не ми е лесно….

Как да не го ожали човек! Наистина има много големи разходи.

Защо го пиша това ли? Защото чувам „по телевизията“ тюхкането и вайкането около синия футболен гранд. Основният аргумент държавата да им налее публични финанси, сиреч пари на данъкоплатците – т.е. наши пари, бил защото синият гранд имал много големи разходи!

Без да бъда подозиран в запалянковски пристрастия, доколкото мачове не гледам и по телевизора, а не помня кога последно съм бил на стадион, ще си призная, че се запитах – с какво синият гранд е по-специален от врачанския, от великотърновския, от русенския, от кърджалийския отбори?
Не, не говоря за история, славни години, голяма публика, роля в нашия футбол. Говоря за равноправие между клубовете. И най-вече – за простиране според чергата си. Много големите разходи ги имат, защото искат да наемат скъпоплатени футболисти. Ама това си е техен личен въпрос и частен проблем.

Ще си определят не бюджета според желанията, а желанията си според бюджета

Така е навсякъде. Аз си купувам книги, моят познат си купува джип. Дай сега ББ да му помогне с пари на данъкоплатците, защото този мой познат има много големи разходи за поддържане на престиж и висок стандарт…
Представете си, ако всички български граждани или фирми решат, че могат да имат много големи разходи, а за това трябва да ги подпомагат с публични финанси!

Това е абсурд. А с какво синият гранд е толкова специален, че за него икономическите и финансовите закони да не важат? Пак казвам – не бюджетите се определят от щенията, а щенията се определят от бюджетите.

И още нещо пак казвам – така е при пазарната икономика в демократичната държава – всеки се простира според чергата си. А ако се изпружил много извън нея, влиза в сила балтията на законите в прокрустовото ложе* на държавата – сече  се без жал.

Да, много боли. Питайте за това червения гранд и неговите верни привърженици. Макар че и дума не може да стане за сравнение. Защото когато балтията започна да сече тогава, червеният гранд имаше с три нули повече пари в касата от синия гранд сега. И никоя власт, която бие дузпи докато ги вкара, не му бе водила постоянно спонсори в единен строй – винаги във кеш и брой.

 *Прокруст е прякор на атинския разбойник-великан Дамаст (или Полипемон). Той подлагал пътниците на изпитание – дали ще съвпаднат с размера на неговото  легло – т . нар. Прокрустово ложе. При липса на съвпадение, на по-високите режел краката, а по-ниските разтеглял.

Прочетено във фейсбук профила Nikolay Slatinski

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter