Кой да ни спаси от спасителите?
Обитателите на ул. „Цар Иван Шишман“ в столицата изокаха: СПАСИ СОФИЯ ОТ „СПАСИ СОФИЯ“!
Подписка против градоустройствени идеи, които са напът да превърнат централната софийска улица„Цар Иван Шишман“ в градски кошмар


Снимка: DarikNews.bg

Дали са предполагали мирните обитатели на столичната улица „Цар Иван Шишман“ – градски люде, които на избори обикновено гласуват за така наречената „градска десница“, че техният кмет Трайчо Трайков в колаборация с нашумелият с  троцкиската си реторика Борис Бонев ще ги ушие в един градоустройствен проект, който е напът радикално да промени всекидневието им?

Бяхме свикнали да свързваме „Спаси София“ с непрестанните упреци срещу управлението и градоустройството на столицата. Сега очевидно за Борис Бонев е важно да се покаже като визионер в градоустройството. И друг път сме публикували коментари за опитите на спасителя в града освен отрицанието да покаже някаква ерудиция в разбирането на градските дела:

Борис Бонев – новото (?) в Столична община

В наши дни едни софиянци изрекоха най-новия градски фолклор –

#СпасиСофияотСпаси София

И дори обявиха петиция против обявените идеи за реконструкцията на улицата, където живеят:

Ние живущите в София, район Средец, на ул. Цар Иван Шишман“ и в карето между улиците „Граф Игнатиев“, „Георги Раковски“, Цар Освободител“ и „Васил Левски“ се обявяваме

КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ ПОСТАВЯНЕ НА МАСИ И СТОЛОВЕ НА ПАРКОМЕСТАТА ПРЕД ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ (БАРОВЕ, СЛАДКАРНИЦИ, РЕСТОРАНТИ И ДР.), КАКТО И ОГРАЖДАНЕТО НА ТЕЗИ МЕСТА С КАШПИ, КОЛЧЕТА ИЛИ ПО ДРУГ НАЧИН ПО ПРОТЕЖЕНИЕ НА УЛ. „ЦАР ИВАН ШИШМАН“ ИЛИ СЪСЕДНИТЕ УЛИЦИ.

Промяната от паркоместа в места за ползване от заведенията с маси и столове би било начало на комерсиализация на улицата, аналогична на бул. „Витоша“, който от невинно рекламирана пешеходна зона деградира до градски кошмар. Ул. „Цар Иван Шишман“ е малка, кокетна резиденциална улица, с множество арт магазинчета. Места на улицата, принадлежни към заведения са в интерес само на няколко заведения, засега. Но:

– Никой не може да спре разрастването в тази комерсиална посока.

– Ще се закриват магазинчета и ще се обединяват в по-големи заведения.

– Шумът от изнесените на улицата заведения ще тероризира живеещите.

– Шумът ще е особено силен в тясната улица поради ехото в отсрещните фасади.

– След вечерния час клиентите ще си допиват по тротоарите, шумът ще продължава.

– Работното време ще е на практика от 6.00 до 12.00 поради зареждане и чистене.

– Боклукът по улицата ще нарасне. И това са само част от негативните следствия.

Шум от кръчми и барове и днес трови живущите. А проект части от „Шишман“ да станат продължение на заведенията ще бъде кръчмарски погром над симпатичната улица. И всичко това се предлага с фрази за кокетни масички, столчета, кашпи, цветя, тих разговор, приятно, спокойно място и пр. подвеждащи реторики. Ние обаче не искаме кръчми под прозорците си.

Закриването на паркоместа ще доведе и до изтласкване на автомобили в съседните улици, където паркирането и сега е затруднено. Колите ще се въртят в карето, както и сега го правят, докато си намерят място. Ще вдигат шум и ще замърсяват въздуха повече от сега. Категорично отхвърляме опитите за заблуждаване, съзнателно или не, на живеещите на „Шишман“ и съседните улици, които прикриват перспективата за деградация на целия квартал. За „Шишман“ има разумни архитектурни решения, това не е едно от тях.

Към петицията

Снимка: БГНЕС

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter