Ефектът на бумеранга...
ОГНЯН МИНЧЕВ: Когато пуснеш лумпените, нещо повече – когато ги оглавиш – чакай рикошет!
Политическата игра с простотията, с наглостта, с агресията, с отчаянието, с насилието – е игра с огъня


Огнян Минчев

Ефектът на бумеранга… Отговорният човек има граници на приличието и ги спазва. Отговорният политик се конкурира – дори  воюва с другите, но има граници и ги спазва. Можеш да протестираш на улицата, ако прецениш, че другите политически средства за справедливо състезание са изчерпани. Можеш да поведеш гражданите на мирен протест, който да покаже на власт имащите, че са преминали границата на легитимно политическо поведение в условията на демокрация. Но не можеш да превръщаш гражданския протест във вакханалия на простащина, низки страсти, обидни крясъци и тормоз… Не можеш да се възползваш от излизането на улицата на нищите, маргиналите, лумпените и да ги насъскваш. Да им показваш как да хвърлят развалени яйца, да обръщат кофи за боклук, да цапат обществени сгради, да се гаврят с хора, оказали се на различно мнение от тях… Когато пуснеш лумпените, нещо повече – когато ги оглавиш – чакай  рикошет! Лумпените няма да се приберат кротко вкъщи, когато ти смяташ, че е време протестът да свърши, защото ти вече си постигнал целите си.

Лумпените ще останат на улицата, те ще влязат в парламента, ще отидат в телевизията, ще креснат в лицето ти да си сядаш на…

Политическата игра с простотията, с наглостта, с агресията, с отчаянието, с насилието – е  игра с огъня. Рано или късно тя обръща разкривеното от омраза лице на лумпена срещу самия теб. Това лице ти припомня, че „има такъв народ“, който е жертва на обществената система, на лична драма, на примитивен интелект, на нечия несправедливост, на нечие минало насилие. Не изкарвай тези лица на улицата! Опитай се да им помогнеш. Опитай се да ги облагородиш. Облекчи живота им. Създай им искрица надежда, че животът им може да се промени. Ако се опитваш да ги използваш – рано  или късно те ще използват теб. Както се оказа днес – много скоро ще те използват и атакуват. Веднъж изтървани отвъд обществените ограничения на приличието, те бързо стигат до всяка граница, до която им позволиш.

Техните „легитимни“ представители ще те изненадат дори на председателския съвет…

Политиката е инструмент на цивилизацията. Политиката не бива да бъде инструмент за превръщане на институциите в маймунарник.

Прочетено във фейсбук профила Ognyan Minchev

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter