#Всекидневнаглъткасатира
Между два дюнера
Откога Египет има обща история с Македония?


Чавдар Гагов

Докато си купувах дюнер в заведение за бързо хранене в центъра на София на булевард „Македония”, се заговорих с любезния собственик, г-н Хани Ауф, египтянин по произход и натурализиран български гражданин.

– Г-н Ауф, знаеш ли, че Република Северна Македония започва процедура, по която в конституцията ще са включени като равноправни българския, хърватския, черногорския, словенския, еврейския и египетския народ?

 – Чух го по радиото. Зарадвах се, защото това спира спекулациите и потвърждава общата ни хилядолетна история.

 – Откога Египет има обща история с Македония?

 – Още от времето на Александър Македонски, който завладява Египет и основава Александрия, а след него остава да управлява македонската династия на Птоломеите. Хубавата Клеопатра, последна от този царски род, посреща смъртта като горда македонка, бърка в кошница със змии и улавя най-голямата и най-отровната. Още чеснов сос искаш ли?

Клеопатра е знакова фигура от Античността. Но какво е общото между двата народа?

 – Пак общата ни история. Векове народите ни са заедно в една и съща държава – Османската империя. Едва в началото на 20-ти век тя се разпада и тръгваме по самостоятелни пътища на развитие.

– Оттогава Македония и Египет нямат допирни точки.

 Имат, имат… При великите президенти Йосип Броз Тито и Гамал Абдел Насър Югославия, начело с Македония и Египет стават учредители на „Движение на необвързаните държави”.

Това са убедителни аргументи. Но, защо в новата конституция на Северна Македония, преди египетския, се споменава  еврейския народ?    

– Аз съм мюсюлманин, но знам, че в Библията, както и в Корана се описва как Мойсей извежда евреите от Египет. Четиредесет години ги води напред – назад преди да стигнат до Обетованата земя. Няма начин за толкова време да не са минали през Македония. Видяли какво е там и са се върнали обратно. Но, някои са били много уморени и са останали.

– Има ли историческо доказателство за такава хипотеза?

 – Поне три доказателства: Арон, Мойсей и Давид.

– Да, това са имена на лица от Стария завет.

 – Не, това са братята на великият цар Самуил. Имат такива имена, защото са наследници на стари еврейски библейски родове, а не на български владетели, както казват българските историци.

– Г-н Ауф, откъде черпиш тази интересна информация?

 – От Интернет, от едини сайтове на МАНУ /Македонска академия на науките и изкуствата/. Понеже вече научих добре българския, лесно се справям и с македонския език. Още дюнер ще искаш ли, или фалафел?

– Не, благодаря. Но, защо изобщо четеш тези сайтове?

 – Как „защо”? Защото сега, щом с новата конституция ни включат като равноправни, веднага ще отворя дюнерджийница в Скопие. Обаче, ако не успеят да съберат мнозинство, ще открия първо дюнерджийница в Тирана. Аз имам трима сина и не искам те да се  конкурират и избиват като балкански владетели. Ин ша Аллах, след години някой мой внук в Брюксел дюнерджийница ще има.

Промените в конституцията спрямо българите се правят, за да отворят вратите пред Македония към Европейския съюз. Какво очакваш да се случи, щом тези промени засегнат и египтяните?

Сега Египет е пред членство в БРИКС  /икономически съюз, в който са  Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка/.  Очевидно македонските управници взимат далновидни решения, или както както казваме в кухнята – не слагат всички яйца само в една кошница. Ако не се разберат с българите за общата си история и се окажат спрени от членство в ЕС, то ние египтяните, заради общата ни история ще им помогнем за членство в БРИКС. Така Северна Македония ще има глобално влияние върху четири континента и дори в Южното полукълбо. Нещо, за което дори Александър Македонски не е могъл дори да мечтае! Още един дюнер ще вземеш ли? Халал да ти е, безплатно го давам.

След толкова убедителна лекция не можех да откажа.

 

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter