Политически портрет
Педро Санчес – от основата до върха
Кариерата на новия/стар премиер на Испания е пример за политическо израстване в едно устойчиво общество*


Йосиф Давидов

Педро Санчес Перес-Кастехон е роден на 29 февруари 1972 г. в Мадрид. Майка му е адвокат в държавното Социално осигуряване, а баща му е икономист, работил за Министерството на земеделието. Има по-малък брат, музикант.

Завършил е гимназия в испанската столица, където е бил съученик с бъдещата кралица Летисия. Отбива военната си служба. Следва икономика и бизнес в Комплутенския университет на Мадрид. Прави три следдипломни квалификации (мастер): по икономическата политика на ЕС в Свободния университет на Брюксел; по европейска икономическа и монетарна интеграция в университетския институт „Ортега и Гасет“; по обществено лидерство във висшата бизнес школа към университета в Навара. Пише докторат и става доктор по икономика и компании. Публикува труд, посветен на новата испанска икономическа дипломация. Специализирал в е САЩ. Той е асоцииран професор по икономическа структура и история на икономическата мисъл към университета „Камило Хосе Села“.

На 21-годишна възраст става член на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE)

Работил е като съветник на социалистката Барбара Дюхркоп – вдовица  на убития от ЕТА социалист Енрике Касас – в  Европейския парламент. Бил е началник на кабинета на върховния представител на ООН в Босна по време на войната в Косово. Работил е и като директор по международното сътрудничество в Националната организация на потребителите.

От 2000 г. Санчес постоянно участва във федералните конгреси на PSOE. В периода 2004-2009 е съветник в общинския съвет на испанската столица, отговарящ в групата на социалистическата опозиция по проблемите на икономиката, градоустройството и жилищата. От септември 2009 г. до 2011 г. е депутат в националния парламент, член на комисиите по териториалните проблеми, международните отношения и европейските дела. През 2013 г. отново е избран за член на парламента и става говорител на комисията по климатичните промени.

С вътрешнопартийни избори Педро Санчес е избиран два пъти за генерален секретар на PSOE – 2014-2016 и 2017

По време на кампаниите за избирането му измина с неговото „Пежо 407“ близо 30 000 километра из Испания, разяснявайки своята програма. Участваше в много телевизионни предавания, за да бъде познат на цялото общество. В тях отстояваше идеята за промяна на конституцията и превръщането на Испания във федерална държава. Днес продължава да бъде генерален секретар на 140-годишната Испанска социалистическа работническа партия.

След присъда на Върховния съд за корупция в управляващата консервативна Народна партия и последвалия вот на недоверие към правителството на Мариано Рахой, на 2 юни 2018 г. Педро Санчес положи клетва пред държавния глава като премиер на Испания.

Едно от първите решения на неговия кабинет беше да се повиши с 26% минималната работна заплата

Тя стана 900 евро – 12  600 годишно, тъй като тук се плащат 14 заплати. През 2019 г. се проведоха пет изборни процеса и всичките бяха спечелени от водената от Санчес партия.

Педро Санчес говори перфектен английски, владее френски, италиански и португалски. Езиците му помагат да установява бързи контакти в Европа и в света. От името на социалистите и демократите той водеше преговорите с останалите политически групи за разпределението на най-важните постове в Европейския съюз.
Високият 190 сантиметра Санчес е голям любител на баскетбола. До 21-годишна възраст е бил в състава на мадридския клуб „Естудиантес“.
Женен е за родената в Билбао Мария Бегоня Гомес Фернандес – професор в Комплутенския университет на Мадрид, специалист по маркетинг и по събиране на фондове за неправителствени организации. Имат две дъщери – на 15 и на 13 години. Семейството обича да спортува.

*Прочетено във фейсбук профила Iossif Davidov   – заглавието и подзаглавието са на АНАЛИЗИ БГ

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter