Надпреварата за Московска 33
ПЕТЪР БОЯДЖИЕВ: Питайте „Спаси София“ за паметника на съветската армия
Изниква един важен не само за София, но и за цялата ни страна въпрос – политиката за паметниците, който разделя пагубно софиянци и всички сънародници


Петър Бояджиев

Гледам по една телевизия един млад българин, ръководел една асоциация – Спаси София. Обявява, че ще се кандидатира за кмет на София. Обявява и че е изготвил проекто план. Освен тов учил при нас в Сорбоната. Решавам да хвъря око на плана. Не лош, но забелязвам, че нещо липсва. Е имат мейл адрес ще го запитам. И ето текста на запитването ми :

Здравейте, пиша Ви от Франция. Кой съм може всеки да провери чрез Google, докато го има. До сега за съжаление не съм Ви забелязъл, но ме впечетлихте с европейския подход – тоест предлагане на план черно на бяло за развитието на София. С подобен подход един син на Марсилия, който я обича, навремето спечели кметското място, та и до днес е неин кмет, защото наистина я преобрази. Аз съм приятно впечатлен от вашият подход и от плана, който все още подробно не съм разгледал, но инициативата за София Север е впечатляваща, както и други неща. Като, че ли бих искал да използувам моето влияние в София за да Ви подкрепя.

Изниква обаче един важен не само за София, но и за цялата ни страна въпрос, политиката за паметниците на територията на София, който разделя пагубно софиянци и всички мои сънародници. Не познавам, човек посетил България да не ми е поставял долният въпрос – г-н Бояджиев, видяхме много малко паметници на българи, почетени от сънародниците си, но за сметка на това, в центърът на София, в една прекрасна градина стърчи над цялата столица един автомат на съветски войник. Самият автомат, сам по себе си, не предизвиква позитивни емоции. Не са ли намерили решение на този проблем съвремените архитекти?

Отговарям, да това е проблем, който разделя пагубно и столичани и всички мои сънародници, но засега нещата са в позиция СТАТУКВО. Аз не Ви внушавам решение или предложение, а само поставям въпросът, имате ли вие предложение за решаването на този въпрос, а и за цялостната политика по отношение на този мрачен за страната исторически период който условно е наричен комунистически режим. Въпросът не е нито риторичен, нито с предрешен от мен отговор, защото първо е труден, но второ е важен, особено за столицата на една страна и с нейното отношение към чувството за национална принадлежност.

Засега писмото ми е без отговор. Ако го получа ще ви информирам. Пък и вие можете да го запитате. Граждани сте а той иска да ви стане градоначалник.

Източник: Фейсбук

Досега в рубриката „Надпреварата за Московска 33“:

КОНСТАНТИН МИШЕВ: Моите хора, няма ви дори в съблекалнята

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ: Предварителни избори! Писна ми да вземат правилни и печеливши решения от мое име

ЮЛИАНА МЕТОДИЕВА: Любимата партия винаги ще наднича иззад Мая, колкото и да се преструва тя на независима

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter