Геотермално отопление в София – напразните усилия на експертизата
ПЕТЪР ДИКОВ: Отвъд ръба на иронията
За такива случаи българският народ е казал: „Вода гази, жаден ходи“...


арх. Петър Диков

След изказването на финансовия министър Асен Василев, че може да се топлим с геотермална енергия, се развихриха коментари по форумите, повечето от които бяха на ръба (или оттатък) на иронията и подигравката. Може и да не е поднесена по най-професионалния начин, но идеята е много разумна и актуална.

 За съжаление добрите идеи у нас обикновено се посрещат така

През 2013 г. в Столична община започнахме да работим идеята за геотермия. Благодарение на експертизата на проф. Костадин Щерев (един от най-големите капацитети в областта на минералните води в България) и на инж. Руслан Тунтев (специалист в проектирането и изграждането на геотермални централи), бе изработен и остойностен проект за геотермална централа в сградата на НАГ, която можеше да отоплява сградите на НАГ, Министерски съвет и Министерство на социалните грижи, използвайки енергията на водата от сондажа при Централната Софийска минерална баня. Бе направено проучване за възстановяване на проектния капацитет на сондажа – 25-28 л. в сек. – този  сондаж, както и преобладаващата част от сондажите в София, е правен през 70-те години на миналия век и оттогава не е поддържан.

Проектът не видя бял свят

Две години по-късно с участието на същите специалисти бе разработена идея за използване на енергията на находище на минерална вода „Лозенец“ за отопление на сградата на НДК и басейн Спартак. Проектът предвиждаше намаляване на разходите за отопление на тези два обекта с близо 3 млн. лв. годишно – цени  от 2015 г. – при  инвестиция от 14 млн. лв.

И този проект не видя бял свят

При общественото обсъждане на така наречената „Програма за София“ на  едни видни софийски визионери предложих да се запишат три проекта – малко, но все пак като за начало е нещо – за  изграждане на геотермални централи – в НАГ, в НДК и в квартал „Надежда“. В бележка номер 793 от отговорите на София план е записано „не“, „предвид ограничените възможности за приложение на тези централи“ и защото имало мярка в програмата в Приложение 1А, където пише: „Мярка 1.М.5 – Изграждане на локални топлоцентрали на геотермална енергия“, с проектна готовност „никаква“ и индикативен бюджет 10 млн. лв. за 7 години… а НДК не става, защото била държавна сграда…

Да се върнем на идеята София да се топлофицира с енергията на минералните води

По данни на професор Щерев в Софийското поле има капацитет за 500 мегавата топлинна мощност от геотермални централи. Е, това не са всичките 2 500 мегавата на Топлофикация „София“, но е енергия от Господ дадена тук, в София, а не газ от 5-6 хиляди километра. И разбира се няма да стане изведнъж, но може, а и трябва да се започне и то веднага.

Защото за такива случаи българският народ е казал: „Вода гази, жаден ходи“…

Прочетено във фейсбук профила Petar Ivanov Dikov

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter