За честта на касинката
ПЕТЯ НЕДКОВА: Професор Начев, слезте на земята! Могат ли болниците да работят без медицински сестри?
За пореден път бяхме свидетели на високомерното и пренебрежително отношение към медицинските сестри


Петя Недкова

Проф. Генчо Начев в ефира на БНТ публично оповести, че професионалните умения на една медицинска сестра могат да бъдат придобити от студенти по медицина за две седмици. Също така призна, че в ръководената от него болница студенти по медицина, които са назначени на длъжност болногледач работят като медицински сестри и се справят чудесно. Той изрази задоволство, че половината от т. нар. професионалисти по здравни грижи в лечебното заведение са заменени със студенти по медицина и по този начин е решен проблема с липсата на медицински сестри. В същото време призна, че това е практика от години и не касае епидемичната ситуация, защото в ръководената от него болница няма настанени пациенти с Ковид 19.

 Такава е картината и в други лечебни заведения, особено в столицата

Години наред работодателите заобикалят законите с мълчаливото съгласие на контролиращите органи. Пациентските организации не се интересуват от този проблем. Очевидно и самите пациенти не намират нищо притеснително в това. Медицински сестри няма, няма и желаещи да изучават професията. С този факт за пореден път ще се оправдае липсата на реакция от институциите към признанието в ефир за нарушаване на законите в страната ни. Законът е врата в полето. Даже поради тревожната обстановка в страната на много хора подобни разсъждения ще се сторят дребнави.

Изказването на проф. Начев внушава, че болниците могат да работят и без медицински сестри. За две седмици ще подготвят студенти и няма да има проблем с липсата на медицински сестри. Няма и намек за това как медицинските сестри могат да бъдат задържани на работните си места и как да бъдат стимулирани млади хора да влязат в професията. Подобни мисли, разсъждения и „стратегии“ години наред слушахме и от управляващи и от опозиция.

Ако пламне „пожар“ го гасим и приключваме

Моите уважения към студентите, прекрасните млади хора, които искат да се посветят на медицината и имат желание да работят и да учат едновременно. Те имат своето място в болничните отделения, но не могат да заменят медицинските сестри.

Медицинските сестри в България са на работните си места, защото професионалното им достойнство и морал не позволяват да предприемат радикални действия в момент, в който здравеопазването се задъхва от липса на персонал.

След години отхвърляни мнения и обосновани предложения от съсловната организация към законодателната и изпълнителната власти за преодоляване на кризата с намаляващия брой медицински сестри, стигнахме до момента, в който системата на здравеопазване да бъде принудително регулирана от пазара без изисквания за правила и стандарти. В един момент дори да получат високи заплати медицинските сестри няма да останат на работа, защото са изтощени.

Пишейки това си давам сметка, че от „висините“, които обитават проф. Начев и подобните нему ръководители на практика съм невидима. Не очаквам реакция, но ги призовавам: Слезте на земята! Оценете реално ситуацията и си отговорете на въпроса: „Могат ли болниците да работят без медицински сестри?“. Ако не, то защо най-накрая не вземете работещо решение за увеличаване на заплатите им и не изразите заслужена благодарност за труда им?

Прочетено във фейсбук профила Петя Недкова

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter