Вяра и общество
ПЛАМЕН СИВОВ: …подобни неща са строго осъдителни, особено когато се отнасят до служители на Католическата църква
Ако трябва да намерим данни, че в някое тибетско селце от памтивека предлагат на децата да смучат не само езици, но и други неща, и това е просто една изконна културна особеност 😉


Пламен Сивов

Чандлър: …Може ли да поговорим за малко? Твоят шивач… е много лош човек!

Джоуи: Кой, Франки? Какво говориш?

Рос: Ей, какво става тук?

Чандлър: Шивачът на Джоуи… се възползва от мен.

Рос: Какво?

Джоуи: Глупости. Ходя при този шивач от 12 години.

Чандлър: Ама моля ти се. Той каза, че ще направи вътрешния шев на панталона, а после прокара ръка нагоре по крака ми и след това определено имаше… хващане в шепа…

Джоуи: Ама така се правят панталони! Първо минават с ръка от едната страна на крака, после ти го преместват, после по другата, преместват го обратно и после правят задната част.

Джоуи (Чандлър и Рос са се вторачили в него): Какво? Рос, кажи му, де! Нали така се взима мярка за панталон?

Рос: Да. Да, точно така се прави… В ЗАТВОРА! Какво ти става?”

♥♥♥

Този скеч от сериала “Приятели” някак чудесно се връзва с реакцията на прогресивната общественост спрямо видеото, на което будисткият водач Далай Лама целува малко дете по устата, а след това го подканя да му посмуче езика, поднасяйки го  (езика  си)  към детето.

Прогресивната общественост, след първоначално леко стъписване от сценката, пъргаво обясни ситуацията с културни особености на Тибет, където хората си ходели изплезени почти през цялото време, показвайки по този начин топли чувства към околните.

Появи се и тълкувателна снимка с изплезен като Айнщайн тибетски селянин.

За съвсем специфични регионални особености като предлагане на деца да посмучат езиците на добродушно плезещите се, прогресивната общественост не е намерила достатъчно емпирични етнографски данни на този етап, но предполагам, че се полагат усилия в тази посока.

А усилията в тази посока са разбираеми, с оглед на вече утвърдилото се мнение, че подобни неща са строго осъдителни, особено когато се отнасят до служители на Католическата църква.

Католицизмът – да, там е ясно, там е така, там е мрачно Средновековие и шифър на Леонардо.

Но будизмът? Будизмът, около който пърхат вдъхновено 80% от холивудските звезди; който е само кротост, ненасилие и нирвана?

Там такива неща са невъзможни

Бих перифразирал Оскар Уайлд в смисъл, че силно съчувствам на яростта на прогресивната общественост срещу педофилията, особено в тази част на яростта, която смята, че въпросната педофилия трябва да принадлежи изключително на Католическата църква и ако някой будист има неблагоразумието да се прояви като педофил, това означава, че бракониерства на чужда територия.

Прогресивната общественост, сигурен съм, ще направи и невъзможното католическият монопол върху религиозната педофилия да не бъде клатен така своеволно.

Че то къде ще му излезе краят?

Днес Далай Лама, утре – някой индуски Шри Незнамкойси, утре – Грета  Тунберг, знам ли – нищо  свято ли няма да оставите?

И ако трябва да намерим данни, че в някое тибетско селце от памтивека предлагат на децата да смучат не само езици, но и други неща, и това е просто една изконна културна особеност, само ни посочете селцето, за да организираме съответната научна експедиция.

Прочетено във фейсбук профила 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter