ПОЛИТИЧЕСКОТО ИНТРИГАНТСТВО КАТО ПАРТИЙНО БИТИЕ


Митко Божков

 

Когато чух Цветан Цветанов да произнася: „Искам да поздравя г-жа Йотова, защото…“ в първия миг направо изумях…

Но после си припомних какво каза пред bTV премиерът Бойко Борисов: „В президентството има един човек, който пише речите на Радев“. Борисов го помнел като изпълнителен директор на BBT – телевизията на Пеевски и ако не е бил този „сив кардинал“ Иво Христов, нямало кой да пречи на нормалната комуникация между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

Не че общото медийно поведение на Бойко Борисов е друго, не че други еталонни членове на ГЕРБ не използват подобен подход, но все пак „класата“ на Цветан Цветанов (класацията по „класи“ е лексикално изобретение е негова) е „върхът“ в политическото интригантство. Не знам пък дали аз трябва да се извинявам някому за това мое определение!

Но да продължа с репликата на Цветанов: „Искам да поздравя г-жа Йотова, защото има голяма разлика в изказванията им. Някой път тя е доста остра и критична към нас. Но тя има опит, знае как се прави голямата политика, и превъзхожда с класи (?!) поведението на президента и позицията, която отстоява, свързана с националните интереси на България“.

И подхвана един от любимите си рефрени, според който „президентът и БСП действат заедно и целта им е политическа дестабилизация и криза, която да доведе до предсрочни парламентарни избори“.

А преди време един силно проправителствен сайт се изсили: „Цветан Цветанов скастри заядливия тон на БСП. С Радев са едно цяло! Ние няма да паднем на това ниво, а с Йончева няма да се занимавам… Не искам да участвам в махленски дебат и обидни квалификации, които някои искат да формират към ПГ на ГЕРБ – декларира нейният парламентарен шеф.

Той трябва да бъде потупан по рамото за едно: всеизвестно е, че за него е свойствен засуканият (не разбира се интелигентно засукан!), мъгляв и неясен словесен изказ, но този път неговите изявления бяха общо взето изчистени като позиция. А бедата идва от другаде: почти нищо поне засега от неговите „прогнози“ не се сбъдва: нито има предсрочни избори, нито президентът се е заел да гради своя партия (единствената „съградена“ партия напоследък е на ст.н.с. II ст. Божидар Димитров).

Но един политолог-социолог се впусна мъжки да снижава „напрежението“: „Факт е, че Илияна Йотова има по-голям политически опит от Румен Радев. А изказването на Цветан Цветанов е тактически ход, целящ вбиване на клин в президентската институция. Но не мисля, че Йотова и Радев ще се вържат на такава „провокация“.

Цветан Цветанов вкара в своя коварен оборот и депутата социалист Кристиян Вигенин. Според Цветан Цветанов той, Вигенин, за разлика от държавния глава оценил факта, че срещата между ЕС и Турция във Варна с домакин Бойко Борисов е полезна. И, разбира се, Цветан Цветанов обвини в двоен стандарт Корнелия Нинова и  президента, понеже и по време на президентската кампания и в последните месеци нямали позиция за Крим, която да кореспондира с европейската.

По БНТ Цветан Цветанов, след като даде висока оценка за Вигенин, направо нахока Корнелия Нинова и Таско Ерменков, че нямат „правилни позиции“ за Крим. На гневната декларация на ГЕРБ, осъждаща личното мнение на Ерменков за изборите в Русия и получените резултати при гласуването в Крим, Вигенин твърдо отвърна: „В БСП не гонят за различно мнение, каквото в ГЕРБ не са свикнали да има.“

Подобни, характерни за Цветан Цветанов „подвизи“ в публичното пространство пораждат различни, резонни недоумения, особено за това изсмукано от пръстите „измерение“ за политическа значимост – „класи“, колкото и да е имал предвид разред, категория, степен, сорт, качество…

Ако използвам за свое забавление измерението „класи“, смело употребено от Цветан Цветанов, моето „класиране“ по „класи“ би изглеждало така:

♦ Бойко Борисов е поне 5 класи над самия Цветанов;

♦ Бойко Борисов е поне 10-15 класи над Цвета Караянчева.

♦ Румен Радев е поне 5 класи, ако не и повече, над Борисов;

♦ Румен Радев е поне 10-15 класи над Цветанов;

♦ Румен Радев е поне 20-30 класи над Караянчева.

И моля, без излишни нерви. Това е моя съвсем субективна класация. Можете да не й обръщате никакво внимание♦. Това никак няма да ме обиди. Ще си я запазя за моя личен архив.

Изобщо не съм сигурен дали Цветан Цветанов знае колко пъстроцветно е съдържанието на самото понятие „интригант“. В него немалко хора си блъскат главите…

В тълковния речник четем. „Значението на думата в българския език е нарицателно за човек, който не умее да борави с факти, които преиначава, „украсява“, хиперболизира, като спестява допълнителна информация, която не е в негова полза, след което натрапва на близък с цел вреда на друг.

Защо го правят ли? Професионалните интриганти – за удоволствие, а „прикритите“ – за отмъщение. При политическото интригантство просто се съчетават удоволствието и отмъщението. Най-голямата беда обаче е, когато то стане…партийно битие!

В заключение аз, контраинтригантът, си признавам: всичко, което съм използвал в написаните по-горе редове съм прочел в публикувани вече текстове.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter