Северна Македония
ПО БРАТСКИ – И в Скопие въздухът е невъзможен за дишане…
Състезаваме се по нивата на токсичните частици, какви мерки предприемат комшиите


Правителството на Северна Македония в понеделник обяви, че налага спешни мерки в столицата на страната, Скопие и западния град Тетово, за да защити хората от много високи нива на замърсяване на въздуха.

Властите заявиха, че нивата на токсични частици във въздуха са около 11 пъти по-високи от безопасните за два последователни дни, което създава опасност за здравето.

Правителството препоръчва на компаниите да разрешават на бременни жени и лица над 60-годишна възраст да не работят, строителните компании да намалят работата на открито, а спортните и други дейности на открито да бъдат забранени в дни на високо замърсяване.

Правителството заяви, че ще намали наполовина използването на служебните си превозни средства и нареди на министерствата на здравеопазването и благосъстоянието да осигурят подслон за бездомните хора и да увеличат спешните служби и домашните посещения на хора с хронични заболявания.

Мерките вече са в сила от вторник.

Северна Македония от години е една от най-замърсените страни в Европа. Здравните власти изчисляват, че повече от 3000 души умират всяка година вследствие на замърсяването на въздуха, което най-вече е резултат от интензивното използване на домакински печки за дърва по време на студени зими, стар автомобилен парк и практиката в някои райони да изгарят боклук.

Десетки екологични групи проведоха протести през последните седмици, изискващи действия на правителството за намаляване на силно замърсяване на въздуха.

Президентът на страната Стево Пендаровски предупреди в годишното си обръщение пред депутатите миналия месец, че замърсяването на въздуха „сериозно подкопава потенциала на нашата страна“.

Публикуваната в AP дописка на Борис Грданоски подсказва, че въпреки предстоящите през април избори в Северна Македония, временното правителство в западната ни съседка реагира доста по-адекватно от управляващите у нас.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter