Избори 2021
Президентът Румен Радев предизвика триадата на политическото статукво
Кой е по-подразнен от изявлението на Румен Радев, че ще се състезава за втори президентски мандат – Бойко Борисов или Корнелия Нинова?


Независимо от разразилата се гълчава „от осанна, до разпни го!“, държавният глава успя сериозно да разбуни политическото статукво у нас.

Да не забравяме, че родното политическо статукво представлява една своеобразна триада, без да правим аналогия за престъпна организация – управляващи, задкулисие и парламентарна опозиция.

На първо време Румен Радев достатъчно рано без преструвки и хитрувания обяви обстоятелство, което е съвсем естествено за всеки спечелил избори самостоятелен политик – да  се кандидатира за втори президентски мандат. Предвидимостта винаги е била белег за цивилизована политика. Но в случая Радев, не само че отвори втори фронт на ГЕРБ непосредствено преди парламентарните избори – всичките герберски маймунджулуци за влиянието на ретроградния Меркурий и увъртанията за издигане на кандидатури в последния възможен срок за регистрация този път няма да минат. Ето защо  целият хор от политици и коментатори, свързани с управляващата в момента коалиция изригна още в момента, когато държавният глава обяви намерението си. Предстои да станем свидетели на най-екзалтирани опити за остроумие сарказъм и иронии…

Освен това президентът Радев в коментар и отговор на журналистически въпрос успя до голяма степен да разсее популярната мантра за неизбежната роля на Движението за права и свободи при избирането на българските президенти. ДПС е политическият играч, който в представите на българското общество пряко се свързва със задкулисието.

Нещо повече – държавният глава категорично отрече да е имал контакти и взаимоотношения с върхушката на Движението за права и свободи, но не пропусна да подчертае съпричастността си към обикновените избиратели на движението, чиято съдба е нерадостна, както съдбата на голяма част от българското население.

Накрая Румен Радев посочи, че не е забравил за подкрепата на социалистите за избирането му, но не остави на Корнелия Нинова особено голям терен за маневриране и хитруване, за да бъдат поставени пред върховния главнокомандващ като цена на новата подкрепа условия и договорки зад гърба на избирателите.

Затова не е ясно кой е по-ядосан от изявленията на българския президент – Бойко Борисов или Корнелия Нинова? Като висш функционер на ДПС Мустафа Карадаъй още в училището за политици е усвоил мурафетите да се прави на умряла лисица. И въпреки че почетният председател г-н Доган е философ и за неуките е ясно, че днес Румен Радев се възправи не срещу диалектическата триада теза – антитеза – синтеза, а влиза в съперничество с играчи, които никак, ама никак не обичат конкуренцията. Не по-малко опасни от тези играчи са шмекерите, които вече се катерят върху президентския рейтинг и бързат да обявяват инициативни комитети, за да получат изгода за предстоящите парламентарни избори или политическа реанимация.

Тепърва за генерала и върховен главнокомандващ предстои да се провира през иглените игли на политическите интриги, за да може да осъществи политическите си намерения.

 

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter