Кралски неволи
Принцът и „просекинята“ или Хари и новата „народна принцеса“ Меган
Съвместна публикация на АНАЛИЗИ БГ и Студия Трансмедия


Рени Нешкова

Не им стигат на британците бъркотиите около проточилия се Брекзит, ами последва втори удар от най-неочаквано място – от членове на самото кралско семейство. Решението на принц Хари и съпругата му Меган да започнат „нов живот“ в Канада всъщност не бе съвсем неочаквано, ако се видят някои от публичните изяви на бившата американска актриса. Тя публично заяви, че са избрали Канада временно, докато Тръмп е президент на САЩ.

През лятото на миналата година американският президент Доналд Тръмп бе тържествено посрещнат в Бъкингамския дворец и приветстван с топовни салюти в първия ден от тридневната си визита в Обединеното кралство. Защото след излизането от ЕС интересите на Великобритания естествено ще бъдат насочени към САЩ. Тръмп тогава посочи предпочитанията си за следващия премиер – Борис Джонсън.

Активисти на “Амнести интернешънъл” същия ден поставиха на мост срещу посолството на САЩ плакати с призиви за “съпротива” срещу Тръмп, срещу “расизма”, “сексизма” и “омразата”. Всички тези леви либерални идеи, много далеч от консервативните порядки на кралския двор, се споделят от новата „народна принцеса“ – с  този прочут оксиморон наричаха Даяна. Естествено е принц Хари да е чувствителен към „притесненията“ на съпругата си Меган, толкова близки с тези на майка му.

Вчера кралицата пусна официално изявление по повод решението на Хари и Меган:

Днес семейството ми имаше много конструктивни дискусии за бъдещето на моя внук и неговото семейство. Моето семейство и аз подкрепяме изцяло желанието на Хари и Меган да създадат нов живот като младо семейство. Въпреки че бихме предпочели да останат „на пълно работно време“ членове на Кралското семейство, ние уважаваме и разбираме желанието им да живеят по-независим живот като семейство, докато остават важна част от моето семейство.

Хари и Меган изясниха, че не искат да разчитат на публичните средства в новия си живот.

Поради това беше договорено, че ще има преходен период, в който принц Хари и херцогинята на Съсекс ще прекарват време в Канада и Обединеното кралство.

Това са сложни въпроси, които семейството ми трябва да разреши и предстои да свърша още малко работа, но поисках окончателните решения да бъдат взети в следващите дни.

Окончателното решение за Хари и Меган, разбира се, е взето. За какви задължения обаче става дума, които очевидно ще трябва да бъдат поети от други членове на семейството.

От официалния сайт научаваме, че…членовете на кралското семейство подкрепят кралицата в многобройните й държавни и национални задължения, както и във важната й работа в областта на обществени и благотворителни ангажименти и спомага за укрепване на националното единство и стабилност.

Тези, които поемат служебни задължения, са членове на близкото семейно обкръжение на кралицата: нейните деца, внуци и техните съпрузи и братовчедите на кралицата (децата на братята на крал Джордж VI) и техните съпрузи.

Всяка година Кралското семейство като цяло осъществява над 2000 официални ангажименти в Обединеното кралство и по света. Те включват и официални отговорности на държавата.

Членовете на Кралското семейство често изпълняват официални задължения във Великобритания и в чужбина, където кралицата не може да присъства лично.

Когато се провеждат официални събития като приеми, държавни банкети и градински партита, кралското семейство подкрепя кралицата при посрещането и приветствието на гостите.

Членовете на кралското семейство също често представляват кралицата и нацията в обществото или други държави, на събития като държавни погребения или национални празненства, или чрез по-дълги посещения за укрепване на дипломатическите и икономическите отношения на Великобритания.

Кралското семейство също играе важна роля в подкрепа и насърчаване на обществеността и благотворителните сектори. Около 3000 организации имат член на кралското семейство като покровител или президент.

Огромният брой на тези организации, обхващащ всеки предмет от образованието до околната среда, от болниците до жилищата – позволява на членовете на кралското семейство да се срещат с широк кръг хора и да разбират техните интереси и проблеми.

2000 на брой са официалните ангажименти на кралското семейство всяка година във Великобритания и в чужбина.

70 000 е броят на хората, които присъстват всяка година на вечери, обеди, приеми и градински партита в кралските резиденции.

100 000 е броят на получените писма на година, на които е отговаряно всяка година от кралското семейство.

Някои от членовете също са създали свои благотворителни организации – например „Кръстът на принца“, „Наградата на херцога на Единбург“ и „Принцеса на кралския тръст за попечители“.

Кралското семейство като цяло играе роля за укрепване на националното единство. Кралицата, която работи сама, няма да може да присъства на всеки годеж, на който е поканена. Членовете на кралското семейство могат да поемат местни или специализирани ангажименти, които в противен случай би трябвало да бъдат отказани.

Б. р.: Както изглежда короната на Обединеното кралство е дотолкова тежка, че трябва да се споделя от цялата фамилия. Меган ще трябва да е чела книгата на Марк Твен „Принцът и просякът“, която освен прекрасен детски роман е и брилянтна политическа сатира. Е не сме XVI век и няма нужда Том Канти и Едуард VI да си сменят местата на британския престол. Достатъчна е една актриса да очарова принца и да го отведе засега в Канада.

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter