Прокуратурата повдигна обвинение на Елена Йончева за пране на пари


Прокуратурата повдигна обвинение на Елена Йончева за пране на пари, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

По-късно депутатката от „БСП за България“ излезе с коментар в социалната мрежа, в което отрече за пореден път обвиненията.

Правителството и премиерът използват контролираната от тях Спецпрокуратура за сплашване и публично унижение на противниците 

Това обяви депутатът от БСП Елена Йончева, на която беше повдигнато обвинение за пране на пари в особено големи размери заради извършени финансови операции с парични средства, присвоени от фалиралата банка КТБ.

„Обвинението, че работейки в периода 2012 – 2014 г в Тв7 съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война. Филмите са излъчени, а техниката за тяхното заснемане и монтаж, както и за репортажите в пряк ефир, е налична“, заяви Йончева на страницата си във Фейсбук.

„Правителството и Б. Борисов започнаха да използват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат тези, които показват как Шайката – тази организирана престъпна група, разграбва България. Това няма да ни спре“, допълни тя.

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че стои твърдо зад Елена Йончева.

„На 20 юли 2017 г. прокурорът Иван Гешев представи документа  „Общ поглед върху модела КТБ „ и обяви, че е установено финансиране на политици и че различни лица от политическия живот са получавали пари в брой по нареждане на Цветан Василев. Веднага изпратих писмо до специализираната прокуратура с искане – да обявят публично имената на тези политици.

Днес е 22 януари 2019 г. Година и половина след моето искане, политиците не са оповестени, но е повдигнато обвинение на журналиста Елена Йончева за пране на пари. За мен няма съмнение, че това се прави заради нейните смели журналистически разследвания на кражбите на властта и приближените им фирми. Стоя твърдо зад Елена и я подкрепям в желанието й да разкрива истината и да търси справедливост – заяви тя.

Самата Йончева още тогава (20 юли 2017 г.) отрече да е участвала в подобни машинации.

Сигналите срещу нея бяха подадени от депутати от управляващата партия, изредени от нея – Делян Добрев, Тома Биков и бившия народен представител Антон Тодоров.

Вж. публикациите:

1. Йончева: Били сме отвличани и бити, сплашването няма да мине

2. Елена Йончева: Не знам какво значи пране на пари, единственото нещо, което съм правила, е журналистика

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter