COVID-19
ПРОФ КОСТА КОСТОВ: Мога само да се моля да няма твърде много тежко болни
Духът е пуснат от бутилката – това е големият проблем – в състояние на паника се изострят и други болести


Проф. Коста Костов

Проф. Коста Костов е изпълнявал функциите на национален консултант по белодробни болести (2014-2019) и е дългогодишен консултант на НЗОК по специалността. Професионалната му експертиза обхваща целия диапазон от болести на дихателната система. Основател и главен редактор на списание за респираторна медицина и вдъхновение “INSPIRO” и едноименната страница на списанието в интернет: http://inspiro-bg.com/ . Пред здравния репортер на БНР Гергана Хрисчева професор Костов коментира състоянието на родното здравеопазване след диагностицирането на първите случаи на COVID 19 у нас:

Мерките са не само достатъчни. Според мен мерките са свръх достатъчни. Като обем и широта те са твърде тежки. Карантината е доста тежка, засяга твърде голям обем от хора. Хубаво е тези мерки да бъдат малко по-леки. Може би, защото подражаваме на всички останали страни, които всяват тази всеобща паника. Има твърде много болести, които създават много по-големи проблеми. В България всяка година около хиляда човека умират от катастрофи. 18 000 човека умират от мръсен въздух. Четири хиляди човека заболяват от рак на белия дроб. Умират и от други болести, но ние нямаме паника от това.

Нека не забравяме, че смъртността от новия корона вирус не е повече от 1% по официални данни

Някои експерти казват 2,3% от заболелите, но ако сложим в тази бройка и малосимптомните и безсимптомните и заразените, които не търсят помощ – официалните източници сочат, че вероятно смъртността не е повече от един процент. Тоест патогенността на новия корона вирус е някъде между тежка грипна епидемия и вирусите SARS, които минаха преди десетилетие и половина.

Тази паника, като че ли е свръхмерна – вирусът е опасен преди всичко за по-възрастните хора. По-младите хора, под 50 години, някои от тях няма въобще да го усетят как ще минат през този вирус, ще го прегазят, дори няма да разберат, че са боледували от него. Ще го прекарат леко. Ще го прекарат на крак. И в този смисъл паразитирането в техния живот, усещането им за качеството на живот ще бъде тежко нарушено.

Вниманието трябва да бъде към по-възрастните!

Лична хигиена за всички. Възрастните да си стоят у дома. Да не ходят много по места, където се събират много хора и ще бъдат предпазени от тежки усложнения.Застрашени са също и болните, особено тези със сърдечно съдови страдания, със захарен диабет.

Общата психологическа обстановка стана твърде тежка. Ние лекарите, които осведомяваме, които говорим за болестта, трябва да го правим с малко повече позитивизъм, с малко повече усмивка, с малко повече надежда.

Митът вече е създаден. Всекидневно преглеждам пациенти, в последните дни пациентите ми са стресирани, уплашени. Звънят ми по телефона за най-обикновена настинка. Духът е пуснат от бутилката – това е големият проблем – в  състояние на паника се изострят други болести. В обществото има един малък процент от хората, които страдат от панически разстройства, тези неща при тях се изострят…

Вероятността да се заразите от корона вирус в една среда, в която има вирусоносител – един, двама или трима, вероятността да се разболеете е 1%. Един от сто ще се зарази и тази паника, която създават за мен е необяснима.

Представете си колко е кратък нашият живот, за да изживеем няколко месеца от този живот в някаква тотална паника.

Ще издържи ли нашата здравна система?

Това е много тежък въпрос. Ще издържи, ако се подходи с по-малко паника. Ако обема на карантината не е такъв тежък. Ако не прибират в болницата всеки, за когото има и най-малкото съмнение.

Натикаме ли всички хора в болниците – няма да има никакъв ресурс нито място за истински болните

Молете се да нямаме твърде много тежки случаи. Не съм сигурен до каква степен сме подготвени на различните места в различните области на България. По моя информация инфекциозните клиники или отделения в страната нямат необходимите интензивни звена. Въобще не сме наясно какво количество апаратура притежаваме, колко хора са подготвени да работят с нея, какви апарати за инвазивна вентилация имаме в страната.

Мога само да се моля да няма твърде много тежко болни

Тогава ще видим какво означава да ни липсват специалисти по интензивни грижи, какво значи да нямаме интензивни звена, да нямаме достатъчно кадри, за да се справят с това. В Италия изнемогват – какво остава за нас? Бодряшките твърдения на някои колеги, че са подготвени легла дори в малко общински болници. Това не са легла, където някой болен ще легне да яде банички и да пие кафе…

Определено смятам, че има недостиг на легла с възможности за интензивни грижи

Легла, даващи възможност за апаратна вентилация. Усложненията от този вирус са много тежки. Те са малко, но са тежки. По-възрастните болни страдат по-тежко. При тежките случаи ще са нужни интензивни грижи. Обучени екипи. Апаратна вентилация.

Препоръчвам по-широко навлизане на експресни кръвни тестове, които се правят в останалите страни, засегнати от коронавируса. Те са много бързи и позволяват за много кратко време, буквално за минути да се изключат тези, които са с малка вероятност да бъдат заразени, които могат да си отидат директно у дома и няма нужда да бъдат препотвърждавани, а малцинството пациенти, които има вероятност да са заразени могат да бъдат вече препотвърдени с по-бавните и по-сигурни тестове, които в момента се използват.

Това би могло да намали обема на паниката, да намали времето за карантина, да увеличи обема на обхванатите контингенти, които се изследват и в същото време да снижи до минимум хората, които ще бъдат подложени на карантина и на по-нататъшни лечебни мероприятия…

Чуйте цялото интервю с професор Коста Костов!

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter