ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Пърл Харбър
Конспиративните теории, фактите и жертвите…


Иван Делчев

В средата на 1941 г. американският президент Рузвелт пише на Чърчил:

Много е възможно, че аз никога няма да обявя война, а просто ще я започна.“

В началото на октомври същата година съветският разузнавач Рихард Зорге съобщава в Москва, че Пърл Харбър ще бъде нападнат от японците в рамките на 60 дни, и според американски източници, това сведение е предадено от Кремъл на Рузвелт.

В 6:10 часа сутринта на 7 декември 1941 година 353 японски самолета излитат от шест самолетоносача, командвани от вицеадмирал Чуичи Нагумо, потапят по-голямата част от американския Тихоокеански флот, базиран в залива Пърл Харбър – Перленото пристанище – на  остров Оаху на Хаваите и убиват 2400 души.

Никой в базата не е предупреден за нападението, независимо от данните на американското радиоразузнаване за предстояща голяма японска вонноморска операция и предупрежденията от Вашнгтон до командването на Тихоокеанския флот.

Според една от конспиративните теории Франклин Рузвелт е бил наясно, че единственият начин да се повлияе на световната история е да се намеси във Втората световна война. Но тъй като американското общество било на различно мнение, Рузвелт провокирал Япония с ултиматум – „Нотата на Хъл“ от 26 ноември 1941, с която се иска пълното извеждане на японските войски от Китай и Индокитай, който ултиматум е толкова абсурден, че почти сигурно би предизвикал военен отговор от агресивната самурайска Япония.

Рузвелт е знаел, че ще последва нападение, защото е наредил самолетоносачите да напуснат базата в Пърл Харбър, за да останат невредими за бъдещата война. Така Тихоокеанският флот се отървава от остарелите си линейни кораби, построени още през Първата световна война, запазва военноморската си авиация, която впоследствие печели войната в Далечния изток и обръща изолационистично настроеното американско обществено мнение в полза на войната. Това му дава възможност да създаде след войната геополитическо присъствие в целия свят, нещо немислимо в периода между двете войни.

Един от резултатите от нападението е, че 120 хиляди американци от японски и германски произход са въдворени в лагери за интерниране като вражески чужденци.

Атаката на Пърл Харбър, фотографирана от японски самолет

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter